promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A magyarok kedvenc ebédjéből így lesz halálos ellenség a konyhában
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A nagy magyar kedvencből gyorsan halálos konyhai ellenség válhat, ha nem figyelünk.

Magyarországon még nem volt ismert példa arra, hogy valaki a spagetti miatt köszönjön el a földi léttől, ám gyarlóság lenne arra gondolni, hogy éppen honfitársainkat kerülte el eddig a baj. Ismert a tézis, nem csak nyáron, de bármikor máskor is érdemes figyelni az élelmiszerek minőség megőrzési idejére. Akkor pedig végképp érdemes elővigyázatosnak lenni, ha egy általunk készített ételről van szó. Érdemes fejben tartani, hogy szinte minden, korábban már általunk hőkezelést (sütés, főzés) kapott étel vagy élelmiszer hűtést igényel. Ezek közül maximum a száraz kekszek élvezhetnek kivételt. 

Már volt rá precedens külföldön, hogy egy-egy felelőtlen fiatal egy átdorbézolt éjszakát követően a konyhapultról kívánta meg az ottfelejtett maradékot, például egy megrészegült állapotban még gusztusosnak is ható bolognai spagettit. Józanon aligha vetemedne túl sok ember a maradék alig csábító élvezetére. Pár éve Belgiumban egy kollégista hazaérve a szobájában megkívánta az asztalon heverő, már öt napja ott száradó spagetti tésztát. Friss, konzerv szószt kevert hozzá, és melegítve megette. Sajnos ebben az esetben még a forrázás sem segített volna. Elképesztő mértékű hasmenés lett úrra rajta, majd másnapra a szülei már csak a holttestét tudták megtalálni. 

A fiatal egyetemista halálát egy ritka, de bárhol feléledni képes élelmiszer baktérium, a Bacillus cereus okozta, amely órák leforgása alatt élettel összeegyeztethetetlen májkárosodást és bélelhalást okozott. Sőt, anti-hősünk epéjét és szívét is garantáltan hazavágta a mikroszkopikus gyilkos. Állapota lényegében menthetetlen volt, lévén alighanem csak legyintett egyet a hasmenésére, amelyet már mindannyian átéltünk. Sőt, jó eséllyel már minden olvasónk is szaladt bele vélt vagy valós ételmérgezésbe. 

Éppen ezért is tanácsoljuk, hogy nem csak a kész ételek, de szűz köretek esetében se kockáztassunk. Lehetőleg mindig frissen készült ebédet és vacsorát fogyasszunk, a főtt ételt legkésőbb másnap együk meg. A statisztikák szerint egyébként is veszélyben vannak a magyarok, lévén egyes felmérések szerint hazánk legnépszerűbb ebédje nem más, mint a rántott csirkemell, melyhez az emberek többsége szerint az étteremben paradicsomszószos spagetti dukál. 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás