promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A legendás magyar király lánya imádta a korbácsolást, de volt, amit ki nem állhatott
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Történelmünk nagyjának, IV. Bélának a lánya különleges vonzalmat érzett a korbácsok iránt, pedig apáca volt a hivatása.

Talán az öt leghíresebb és leginkább tisztelt királyunk között tarthatjuk számon a 13. században élt IV. Bélát. Az Árpád-ház egyik legjelentősebb uralkodójának korántsem tartogatott egyszerű sorsot és királylást a történelem vihara. Pedig halála után következett az igazi hadd el hadd, a házának és egyben a Magyar Királyságnak a gyorsuló hanyatlása. Az anarchiába, belső ellentétekbe fulladó ország tulajdonképpen a béke korát ülte Béla 1235-től 1270-es haláláig. Pedig az akkor alig 35 éves királynak kellett úrrá lennie a káoszon és kilátástalanságon, amit a pusztító tatárjárás hozott magával. 

Mint ismert, a gyilkos és felforgató mongol törzs 1241-ben és 1242-ben szinte a földdel tette egyenlővé a kisemmizett, rabszolgasorba taszított hazánkat. IV. Béla és családja is éppen csak talált magának menekülő utat a veszedelem elől. Bár a "házaló" királyt nehezen akarták bárhol is fogadni, lévén a tatárok szinte vadásztak a már-már kisemmizett, vagyonából kiforgatott királyra. Aki végül a mai Horvátország területén lel menedékre. Ott is született meg nyolc gyermeke közül az egyik leghíresebb, Margit. 

Margitból természetesen nem válhatott uralkodó, de lehetett volna egy-egy jobb nevű herceg, főnemes, de akár egy kiskirály felesége is. Lévén anyja, Laszkarisz Mária egy bizánci császári hercegnő volt. A görög vér Margit ereiben pedig különleges ötvözetet jelentett a magyarral, lévén kellőképp heves volt és temperamentumos. Pedig apja már idejekorán megalapozta szeretett lánya életét, ugyanis felajánlotta sorsát az egyháznak, cserébe a túlélésért. Állítólag Margitnak többször is lett volna lehetősége a "megmenekülésre" az egyház berkeiből, azonban ő szeretett a vallásnak élni. Sajnos csak 28 év adatott meg számára a földi létben, ám konok buzgóságáról legendák szólnak. 

A feljegyzések szerint IV. Béla a személyes jövendőmondójaként alkalmazta lányát, aki szent élete során a saját önkezű korbácsolásától sem riadt vissza. A pletykák szerint bűnös gondolatai esetén a majdani Szent Margit előszeretettel bűntette magát, hogy átélhesse Jézus Krisztus szenvedését. Nevét ma iskolás és más intézmények mellett a Margit-sziget, és a Margit-híd. A fiatalon elhunyt apáca sírhelye a szigeten van, igaz maradványai az 1500-as években elkallódtak. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás