promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Valóságos rémálomra bukkantak a 150 éves japán gyógyfürdőben
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ezt biztosan nem gondoltuk volna a pedáns japánokról.

Japán a misztikum és varázslat földjének tűnhet európai szemmel nézve. Ez a távolkeleti ország és lakói nem véletlenül annyira lenyűgözőek számunkra. A japán emberek fantasztikus szorgalma és munkamorálja messzi földön híres, ételeiket milliók imádják szerte a világban, a vállalataik által alkotott kütyük pedig minőségükkel csodaszámba mennek.

Lehetséges azonban, hogy a valóság egészen más és ha jobban a dolgok mélyébe nézünk, nagyot fogunk csalódni bennük? Vagy egyszerűen csak ők is emberek, akik bizony néha hibázhatnak. Egy biztos, most olyan esetre derült fény, amely sokat hitét megingatja a manapság annyira divatos gyógyfürdők gyógyító hatásában.

A Japán déli részén fekvő Fukuoka prefektúrában található Chikushino település ad otthont a 158 éve üzemelő, nagyon komoly hagyományokkal rendelkező tradicionális japán fürdőháznak, a Daimaru Bessonak. Ez a csodálatos környezetben található hely gyógyvizét vulkanikus forrásokból nyeri és ízületi fájdalmak mellett bőrbetegségek ellen is nagyon hatásos.

A fürdő most mégsem egy csodálatos gyógyulás miatt került be a hírekbe, hanem azért, mert egy vizsgálat során a határérték 3700-szeresének megfelelő legionella baktériumot találtak a vizében. Ez a fajta kórokozó súlyos lefolyású tüdőgyulladást okozhat, azonban még ennél a ténynél is durvább az a magyarázat, amit a fürdő igazgatójától hallhattunk.

A helyi szabályozás szerint ugyan hetente kellene cserélniük a fürdő vizét, azonban ezt ők csupán évente két alkalommal tették meg. És hogy miért?

A CNN híradása szerint Yamada Makoto nyilatkozatában elnézést kért az esetért, de eléggé felháborító az a kifogás, amit felhozott a maguk védelmében. Elmondása szerint nem ismerte a vonatkozó törvényeket, a baktériumról pedig azt gondolta, nagyon elterjedt és nem okozhat gondot, hiszen a fürdő vize természetes módon is cserélődik. Ráadásul a bohózatba illő védőbeszéd betetőzéseként hozzátette azt is, hogy klórt azért nem használtak a víz fertőtlenítésére, mert egészen egyszerűen nem szeretik a szagát.

Most már minden tiszta, ugye? Legalábbis a vizet leszámítva. Ezek után már érdemes kétszer is meggondolnunk, milyen vízbe merészkedünk be, mert a végén még betegebben mászunk ki belőle, mint ahogyan beleereszkedtünk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás