promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megdöbbentő jelenségre lettek figyelmesek a helyiek, videón, ahogy kakaduk fosztogatnak Sydney külvárosaiban
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ausztrália tarajos kakaduja gyorsan nagyvárosi madárrá nőtte ki magát és egy új képességet fejlesztett ki arra, hogy jómódban éljen a külvárosban.

Sydneyben ezek a nagy, fehér és zajos papagájok (Cacatua galerita) teljesen alkalmazkodtak a városi környezethez, képesek nyilvános ivókutakban oltani szomjukat , és az utcákon keresgélnek élelmet.

Vannak, akik még azt is megtanulták, hogyan kell felnyitni a szemeteskukák fedelét, hogy átfésüljék a hulladékot egy kis csemegéért. Most a kutatók észrevették, hogy ez a jelenség Sydney több tucat új külvárosában terjed, és ennek oka a madarak közötti edukációban keresendő.

Még akkor is, amikor a lakosok téglával vagy kövekkel nehezítik le a kukák tetejét, a kakaduk rájöttek, hogyan üthetik le ezeket a nehéz tárgyakat a földre.

Miután ezt az akadályt eltávolították, az éhes madarak csőrükkel felpattintják a fedelet, a fejükre támasztják, és visszafelé sétálnak, amíg teljesen fel nem billen a kuka fedele, ahogy az alábbi videók is mutatják. Ez az egyedülálló képesség mára annyira elterjedt Sydneyben, hogy a kutatók úgy gondolják, hogy a papagájok utánozzák egymást és tanulnak egymástól – ez a kulturális evolúció jele.

Egyes madárszakértők azt állítják, hogy a kakadu ugyanolyan okosak, mint a csimpánzok.

A kakadu is hasonlóan innovatív, még akkor is, ha a nagyvárosban, természetes erdős élőhelyüktől távol van. A kakadukat mefigyelve a kutatók észrevették, hogy általában a nagy hím papagájok nyitják fel a legtöbb sikerrel a fedelet. 0Idősebb és tapasztaltabb kakaduk is láthatók voltak, amint elkergették az útból a fiatalokat, és arra kényszerítették őket, hogy inkább figyeljék őket.

Valójában az esetek több mint 90 százalékában, amikor a sydneysiek észrevették, hogy egy kakadu kinyitja a kukájukat, több madár állt körben, figyelve a sikerrel járó egyedet. Ez nem más, mint a képesség a szociális tanuláson keresztül történő átadására.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás