promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes magyar börtönsztori: az Elrabolva színésze hazánkban raboskodott, cellatársai csak Mr. Hollywoodnak hívták
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy korábbi elítélt fogvatartott, K. L. kereste fel lapunkat, hogy beszámoljon börtönélményeiről. Elmondása szerint nemrég egy vidéki börtönben kellett eltöltenie majdnem másfélévet, ahol találkozott egy török férfival, aki ismerős volt számára.

L. nem beszél idegen nyelveket, így nehezen tudott eleinte beszélgetni az általa csak Mr. Hollywoodként becézett rabtársával. Pedig a török férfi az anyanyelve mellett még angolul és németül is képes volt kommunikálni cellatársaival, illetve az intézet személyzetével. Ám ahogy telt az idő, a hazánkba szakadt zsivány is elsajátította a magyar nyelv alapkészletét, amivel már képes volt elboldogulni a börtönben.

Igaz, a boldogulás kicsit erős kifejezés lehet. L. szerint sorstársa mindig kívülállóként tekintett magára.

„Eleinte kihangsúlyozta számunkra, aztán már csak az őrség felé, hogy ő nem bűnöző. Gyakran mesélte a történetet, hogy neki csak fuvaroznia kellet volna egy ismerőse autójával Montenegróból Ausztriáig pár „távoli rokont”. Hollywood persze nem ismerte őket, de felebarátja rábeszélte a dologra, lévén a koronavírus-járvány óta pénzügyi gondokkal küzdött a budvai szállodája. Jól jött volna a kis pénz korábbi rabtársamnak, így belement a fuvarba. Érezhető volt a szavaiból, hogy neki tényleg fogalma sem volt, hogy mindez valójában embercsempészet lesz, hiszen szír vagy iraki migránsok ültek a lepukkant családi autóban. Hihetetlen módon egészen Magyarországig eljutottak. Aztán persze lekapcsolták őket. Egy balfék volt. Pontosan már nem tudom miként, de végül egy zárkában kötöttem ki vele. Mind a ketten előzetes letartóztatásban voltunk, én kábítószer-kereskedelem vádja miatt.”

A magyar börtönökkel kapcsolatban elsősorban a baloldali, ellenzéki média szokott foglalkozni. Általában igen árnyalt képet festenek a honi helyzetről, ám a jelek szerint L., mint többszörös visszaeső, nem annyira elégedetlen:

„Amíg előzetesben voltunk, meglehetősen kevés lehetőséggel tudtunk szembesülni, ami a viszonylag szabad mozgást illeti. Aztán egy-két hét különbséggel jogerős szintre kerültünk, sőt, egy cellába is. Heten voltunk összezárva. A magyarokon kívül volt még egy-egy ukrán és szerb is velünk. Az igazság az, hogy Hollywood elég sok fejfájást okozott. Nekünk is, és a smasszereknek is. Gyakran hivatkozott fejfájásra. Éjszaka horkolt, és ha reggel szóvá tettük neki, hogy oldalra dőlve aludjon, felháborodottan rikácsolt, hogy mi zaklatjuk őt. Törökországból a családja a nehézkes kapcsolattartás ellenére is igyekezte támogatni. Még anyagilag is. Ám a pénz néha sokára érkezett meg a benti számlájára, és ilyenkor tört magyarsággal faggatta az őröket, hogy „Please kérlek, törzsúr, mond meg nekem szeretlek, jön nekem money?! Várom család két hét.”. Türelmetlensége természetesen feszültté tette őket is, ám mindig jól kezelték nehéz stílusát.”

A gyakran irritáló személyisége ellenére is szórakoztató tudott lenni, amikor mesélt a színész élményeiről. Ezzel kapcsolatban emlékezett szívet melengetően L.:

„Már amikor először találkoztam vele, akkor is ismerősnek tűnt az arca. Sosem csinált belőle titkot, hogy több török sorozatban is volt mellékszereplő, statiszta. Nagy kedvencem volt már régebben is az Ezel, amelyben szintén felbukkant. Innen emlékezhettem róla. Míg az ilyen szériákban maffiózókat játszott általában, addig az Elrabolva 2-ben rendőr volt. A Liam Neeson-filmet tekinti pályája csúcsának, szinte naponta emlegette azt a karakterét. Egy ismerőse propagálta be, és a háttérben kellett meghúzódnia. Hittük is, meg nem is. Aztán egyszer láttuk a TV-ben a film ajánlóját az egyik csatornán. Izgatottan vártuk azt a szombat estét. Az egész zárka egy emberként ujjongott, amikor megláttuk őt a híres filmben. Szövege ugyan nem volt, de mégis ott feszített a képernyőn.”

K.L. kérésére korábbi börtönük teljes nevét nem írhatjuk le, illetve nem kívánunk Mr. Hollywood valódi személy azonosságával sem szolgálni. Azonban a részleteknek utána jártunk, és igazolást nyert az elmesélt történet realitása.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás