promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hogy kell kiejteni a Nike márkanevet valójában, nájki vagy nájk? Sok magyar rosszul tudja, most évszázados vita végére kerül pont
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Nike a világ egyik legismertebb márkája, ám Magyarországon mégis nagyon sokan rosszul ejtik a nevét. Pedig ezt korábban már tisztázták, hogy kellene helyesen ejteni.

Egy rakat márkának megvan a különleges kiejtése, sokszor azon bukik az egész, hogy valójában nem tudjuk, mely országokból jön az adott brand, mely nemzeti kiejtések szabályait, hagyományait kell betartanunk, ha a nevét szeretnénk kiejteni teljesen jól, hiba nélkül. Aztán ezek után nem is kétséges, hogy elindulnak hódító körútjukra a rossz kiejtésű megnevezések Magyarországon. Vagy éppen magyarosítjuk ezeket, és így honosodnak meg a köznyelvben. Sőt, az is simán megtörténhet, hogy vidékenként, országrészenként más-más kifejezés kerül vezető helyzetbe, lesz a legismertebb.

Sőt, még a Nike, a világ legismertebb márkája esetén is akadnak olyanok Magyarországon is, akik bizony rosszul ejtik a márka nevét. De mégis hogyan kell helyesen mondani?

A Nike neve amúgy a görög Niké istennő nevéből ered, aki bizony nem mellékesen a győzelem istennője, így pedig nagyon is közel áll a márka üzenetéhez. Az ő cuccaikkal nyerő lehetsz. A Nike történetéből pedig még az is kiderül, hogy a pipa, mint logó is Nikéhez kötődik, amikor ugyanis a kreatív munkatársuk elkészítette a logót, akkor valahogy Niké egyik ismertetőjelét, a szárnyait szerette volna megjeleníteni a márka hátterében. V megoldás végül egy ikonikussá váló pipa lett, amely manapság az egyi klegismertebb logó a világon. Aki meglátja azonnal tudja, hogy miről van szó.

Phil Knight, a márka egyik alapítója pedig már régebben is elárulta, hogy nájkinak kell mondani a nevüket, és nem nájknak, ahogy sokan mondják. Ez pedig pontosan így hangzik, ahogy egy amerikai blogger helyesen mondja:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás