promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A kínaiak teljesen más foci-világbajnokságot néznek, mint mi, sőt úgy érzik, mintha egy másik bolygón élnének
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kínai tévé nem mutatja a szurkolókat, és nem véletlenül.

A világ lassan kezdi elfelejteni az évekig itt tomboló koronavírus-járványt, amely idén ősszel szerencsére már Magyarországon sem okozott nagyobb problémát. Kínában azonban továbbra is extra óvatosak a hatóságok, és a zéró-covid elvet követik.

Ha tehát valahol felüti a fejét a betegség, az adott területet azonnal lezárják, ám ezt az indokolatlannak tűnő szigort már a fegyelmezett lakosság is nehezen viseli. Ráadásul sokan közülük most a katari foci-világbajnokság kapcsán szembesülnek azzal, hogy a világ többi részén már nem aggodalmaskodnak ennyit a hatóságok.

A kemény kézzel irányított Kína viszont érdekes megoldást választott a világraszóló sportesemény közvetítése kapcsán. A polgárainak egy alternatív valóságot próbál felépíteni, például azáltal, hogy a góloknál, nagy helyzeteknél egyáltalán nem mutatják a tomboló közönséget. A közvetítés náluk 30 másodperces késleltetéssel fut, így tudják azt manipulálni.

Hogy miért? Mert rögtön kiderülne, hogy több tízezer ember anélkül nyomorog egymás mellett, és ölelkezik, csókolózik, hogy maszkot viselnének. A kínai államhatalom azonban ennél szorosabb gyeplőn kívánja tartani a polgárait, így fordulhat elő, hogy a nézők helyett ők inkább az edzőket, a kispadot mutatják a tévében.

Csoda, hogy a kínaiak covid-tüntetése immár elsősorban nem a járványnak szól, hanem az egyre keményebbnek érzett diktatúrának? Ha a tévén be is tudják őket csapni, a weben keresztül ők is tömegesen szembesülnek azzal, hogy félrevezetés áldozatai lettek.

Magyar szemmel is meghökkentőnek tűnik, hogy Kínában még mindig a maszk a divat, és továbbra is milliókat tesztelnek rendszeresen. Fontos persze az óvatosság, hiszen már egyszer megjárta az egész emberiség a vírus elszabadulását, ám mostanra ők is kitalálhattak volna már valami enyhébb eljárásprotokollt.

„Ez ugyanaz a világ, mint a miénk?”

– tette fel a kérdést egy kínai netező is, aki alighanem képtelen volt elhinni, hogy ilyen körülmények között rendezik a focitornát a közelükben. A kínai válogatott egyébként nem jutott ki Katarba, elvérzett abban a csoportban, ahol Szaúd-Arábia, Japán és Ausztrália végzett továbbjutóként.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás