promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Félmillió éves kőbe ágyazva találtak egy zavarba ejtő leletet – máig nincs rá magyarázat
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az elveszett Atlantisz és az időutazók is belekeveredtek a dologba.

Különös dolog történt Kaliforniában, ahol három ember Olancha város közelében geodákat indult keresgélni. Ezek olyan üreges (általában vulkanikus) kőzetek, amelyek belsejében valamilyen értékes vagy legalább szép ásvány fejlődik.

Nos, a három kincskereső nem mindennapi leletre bukkant, amelyet a közeli Coso-hegységről Coso leletnek kereszteltek el. Ha úgy vesszük, ez is egy geoda, hiszen egy kődarab közepén találták, ám egyáltalán nem ásványról, hanem egy ódon gyújtógyertyáról volt szó.

Mindez 1961 februárjában történt, ám azóta folyik a vita arról, hogy mit kereshetett az autóalkatrész az 500 ezer évesre becsült szikladarab belsejében. Vizsgálatok szerint egy, az 1920-as években gyártott Champion gyertya került bele a kőbe, de nehéz elhessegetni a gondolatot, hogy mindez félmillió esztendővel ezelőtt történhetett.

A tudományos magyarázat akképpen szól, hogy az alkatrész egy száz évvel ezelőtti autóból eshetett a földre, majd lekerült a talajba, ahol idegen anyag vette körbe, és az idők során rákeményedett. De elég alaposan, hiszen az egyik megtaláló csak gyémántélű fűrésszel tudta kiszabadítani.

A híres Ford T és A modellekben használt gyertya eredete így továbbra is rejtélybe burkolózik, bár 2018-ban a Washingtoni Egyetem egyik kutatója is alapos vizsgálat alá vette. Ő is csak annyit tudott megállapítani, hogy egy százéves Champion gyertya került a mikroszkópja elé, ám azon nem látott 500 ezer éves fosszilizálódott kagylómaradványokat, amelyek alapján egy geológus 1961-ben ennyire becsülte a lelet korát.

Alighanem a fantasztikum kategóriájába sorolható, hogy a tárgy az Atlanti-óceánba süllyedt Atlantisz, vagy a Csendes-óceánban eltűnt Mu szigetének hajdani civilizációjához tartozhatott. Bizonyos vélemények szerint egyfajta kommunikációs eszköz lehetett, de alighanem el kell fogadnunk, hogy tényleg egy gyújtógyertya az 1920-as évekből, vagy legalábbis biztosan emberi kreálmány, és nem egy időutazó felejtette a múltban.

Forrás

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás