Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Hihetetlen méretű a Hold, szakértők nyilatkoztak az okokról

Hihetetlen méretű a Hold, szakértők nyilatkoztak az okokról

Színes

Hihetetlen méretű a Hold, szakértők nyilatkoztak az okokról

Színes

Biro Klara 21:41

Közeleg az októberi telihold, amikor a „legnagyobb” formájában látható az égbolton a Hold.

Viszont a Hold mérete, és amit látunk, az teljes mértékben csak illúzió.

De miért fordul elő ez a „holdillúzióként” ismert jelenség?

A telihold lenyugszik, miközben a Nap felkel. A holdillúzió agyunk pszichológiai trükkje, amitől a Hold nagyobbnak tűnik, ha közel van a horizonthoz, és kisebbnek, ha magasabban van az égen, de valójában nem kisebb vagy nagyobb, az illúzió nem a valódi méretére vonatkozik, hanem arra, amit látunk. Akkor is, ha nagynak látjuk, és akkor is, ha kicsinek, valójában ugyanazt látjuk, csak az agyunk gondolja hamisan, hogy egyszer nagyobb, mint másszor.

Susanna Kohler, az Amerikai Csillagászati ​​Társaság szóvivője szerint a holdillúzió az agyunk pszichológiai trükkje, amitől a Hold nagyobbnak tűnik, ha közel van a horizonthoz, és kisebbnek, ha magasabban van az égen.

„A legtöbbünknek volt már olyan tapasztalata, hogy egy éjszaka egy óriási Holdat láttunk alacsonyan ülni a horizonton – de ez a látszólag nagy méret nem az igazi. A valóságban a Hold látszólagos mérete nem változik, ahogy felkel"

– mondta a szakértő.

Ezt magunk is letesztelhetjük. Ezt úgy vizsgálhatod meg, hogy az egyik ujjad karnyújtásnyira tartod a Hold előtt. Észre tudod venni, hogy a körmöd, ami akkora, mint a telihold szélességében, akár közel van a látóhatárhoz, akár magasan, mindig ugyanakkora. Ezt úgy értheted meg, hogy tartsd távol magadtól a kezed – mekkora a körmöd? Kicsi. Hozd közelebb a kezed a szemedhez – mekkora a körmöd? Nagyobb. Ugye, hogy lehetetlen? A körmöd mindig ugyanakkora, csak nem mindegy, milyen távolságból nézed.

Borítókép: Profimedia- illusztráció