promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ütköző, „táncoló” galaxisokat fotózott a NASA, ilyen csodát csak ritkán láthat az ember
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ismét elképesztő felvételeket közölt a NASA, csodálatos látvány tárul elénk.

A világűr tele van csodaszép rejtélyekkel, a NASA tudósai pedig minden bizonnyal ebben a pillanatban is azon vannak, hogy válaszokat kapjunk a rengeteg kérdésre, ami valaha is felmerült az emberiségben, ha éjszaka a csillagos égre tekintettünk. Pár hónapja szolgálatba állt, és ezzel együtt szinte új korszakot is indított az űrkutatásban a James Webb űrtávcső, ami minden eddiginél részletesebb felvételeket képes készíteni.

A NASA nemrég megosztott az Instagramon egy nagyon izgalmas, elgondolkodtató és kimondottan gyönyörű galériát, aminek köszönhetően káprázatos látványban lehet részünk, hiszen egyebek között megcsodálhatjuk a Cartwheel galaxist, a Stephan's Kvintettet, a Deep Fieldet, illetve a Carina Nebulát is – és természetesen mindegyik tartogat valami érdekességet az érdeklődőknek.

  • A Cartwheel galaxisnál megfigyelhetjük több galaxis nagyjából 100 millió évvel ezelőtti ütközését;
  • A Stephan's Kvintettnél négy galaxist láthatunk, amik szinte „táncolnak” egymással a rideg messzeségben;
  • A Deep Field egy nagyjából 4,2 milliárd fényévnyire lévő galaxishalmaz – kéken látható a gáz, ami 100 trilliószor forróbban izzik, mint a Nap;
  • A Carina Nebula pedig tele van egészen fiatal, mindössze 1-2 millió éves csillagokkal, amik a korukhoz képest mindenképp remekül néznek ki.

Ez csupán a jéghegy csúcsának az aprócska csúcsocskája, hiszen a fent említett űrbéli látványosságok mindössze kapargatják annak a rejtélynek a felszínét, amit maga a világűr tartogat az emberiség számára – és minden bizonnyal még fog is rengeteg emberöltőn keresztül, hiszen amikor a tudósok megtalálják valamire a választ, utána sokkal több újabb kérdésük lesz.

Íme a NASA lehengerlő felvételei:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás