promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Törökországban rábukkanhattak egy rettenetes szörny sírjára, amely így valóban létezhetett
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A rémisztő küllemű Medusza a görög mitológia ismert alakja.

A medúzák kisméretű, egyszerű felépítésű állatok, amelyek többnyire ártalmatlanok az emberre, bár a csípésük néha kellemetlen tud lenni. Nem összetévesztendők tehát a Meduszával, amely a görög mitológia egyik szörnyalakja.

A Gorgók közé tartozott, vagyis Phorküsz tengeristen azon lányai közé, akik hajdan gyönyörűek voltak, ám egyszer megsértették Pallasz Athénét, ezért az istennő haragjában olyan rúttá változtatta őket, hogy aki rájuk nézett, azonnal kővé dermedt.

Medusza haja helyén is kígyók, viperák tekeregtek, a teste pedig pikkelyes volt, azaz tényleg visszataszító látványt nyújthatott. Ennél is elképesztőbb azonban a feltevés, hogy a szörny esetleg létezhetett, és erre kézzelfogható bizonyítékot is találtak.

A csodálatos Hagia Szophia a törökországi Isztambul egyik ikonikus épülete. Még bizánci uralom alatt épült, de 1453-tól (vagyis az oszmán kézre kerüléstől kezdve) mecsetként használták, és egy rövid időszaktól eltekintve ma is így funkcionál.

Állítólag ennek a ciszternájában, vagyis víztárolójában bukkantak rá egy különös sírhelyre, amely akár a rejtélyes és mitikus Meduszáé is lehetett. Elképesztő, 149 méteres mélységben leltek rá egy szarkofágra, amelyet két hatalmas, a szörny fejét mintázó márványszobor vigyázott.

A Krisztus előtti 6. században épült, 138×65 méteres ciszternában ma már nem találunk semmi oda nem illőt, de csak azért, mert a Medusza állítólagos szarkofágját egy ottomán uralkodó eltüntette. A két márványszobor viszont még mindig ott van a tározó északnyugati végében, és alighanem ez indíthatta el a régi pletykákat.

A 19. század végén született szóbeszéd szerint II. Abdul-Hamid szultán birtokolt egy naplót, amelyben az állt, hogy 1456-ban velencei követek érkeztek a városba. Ők tájékoztatták arról a Bizáncot frissen elfoglaló szultánt, hogy a ciszternában különleges kincs rejtőzik.

Akkor ezzel a törökök nem különösebben törődtek, ám másfél évszázaddal ezelőtt Abdul-Hamid állítólag megtalálta a szarkofágot a tározó egyik folyosóján. Kinyitották, és abban egy rémisztő teremtmény múmiáját találták meg. A feje emberi volt, a teste viszont egy hatalmas kígyóéra emlékeztetett. Sajnos, a feltételezett Medusza sorsáról azóta semmit sem tudunk, talán örökre eltűnt a szemünk elől.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás