promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Veszekedni rossz vagy csak nem tudjuk hogyan kell? Mi most eláruljuk, hogy vitázz profin
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Veszekedni mindenki szokott, bár többségében senki sem szeret. Miért félünk úgy a vitáktól és miért van olyan romboló hatása? Hogyan lehet a javunkra fordítani?

Sokan, ha veszekedni akarnak, csak arra tudnak gondolni, hogy legyőzzék az ellenfelüket, vagy, hogy meggyőzzék az álláspontjukról. Mindegy, csak a saját nézőpontunk érvényesüljön, mindegy, hogy milyen áron. Sértegetni kezdjük a másikat, felemeljük a hangunkat, netalántán kikelünk önmagunkból és agresszívan lépünk fel. Pedig a vita konstruktív is lehet. Nézzük, hogyan:

Egy párkapcsolat természetes eleme a vita, elengedhetetlen, egy kiegyensúlyozott kapcsolathoz, de a stílus nem mindegy.

A kapcsolat elején még marketing időszak van, a legszebb oldalunkat mutatjuk a másik fél felé, de előbb-utóbb eljön az a pillanat, amikor nézeteltérésünk támad, és nagyon nem mindegy a kapcsolat jövője szempontjából, hogyan kezeljük ezeket a kis családi vitákat.

Ismered a konstruktív veszekedés alapelveit? Először mondom a nagyon nem konstruktív eseteket: Először jön az áldozati rész, én ezt és ezt és ezt is megtettem, míg te erre és arra se voltál képes. Ez után jönnek a minősítések: persze, hogy képtelen voltál erre is, hiszen nem érdekel téged, nem is értesz hozzá. Annyira se vagy képes, hogy ennyit megtegyél. Ezután jönnek az ismételgetések: újra és újra és újra, meg sem halljuk, hogy a másik mit akar mondani ez az a pont, ahol nem egymással, hanem egymás ellen kommunikálunk. A végén pedig, a közös nevező helyett tányértörés és sértegetés a vége, amikor az egyik fél valószínűleg a kanapén alszik.

Van a rossz vitakultúrának egy másik változata, többek között én is ilyen vagyok: a konfliktuskerülés, ami gyakran passzív-agresszív viselkedésben vagy játszmázásban nyilvánul meg. Én, ha vitás helyzetben találom magam, kiszállok az adott szituációból, elsétálok lényegében bárhonnan.

Lehet, hogy első blikkre azt gondoljuk, hogy a problémák szőnyeg alá söpérésével megmentjük a kapcsolatunkat, hosszú távon azonban ez csak a vesztünket okozza.

Na de mi a konstruktív vita?

Konstruktív vita az, amikor nem bántalmazunk, nem támadunk, se nem védekezünk, hanem megoldásra törekszünk. Többségében belebukunk az elején, de idővel lehet fejlődni.

Alapvetően ezek szükségesek hozzá:

  • higgadtság - kutatások alapján amikor a pulzus megy felfele, úgy a gondolkodás szintje lefele.
  • tele has és kipihent állapot- fáradtan, éhesen elég kevés az esélye, hogy megértő hallgatóságra találunk.

A kölcsönös megértés, szíve, az ahogyan a mondandónkat megfogalmazzuk. Ahelyett, hogy arra helyezzük a hangsúlyt, a másik milyen és milyen hibái vannak, inkább azt mondjuk el, mit érzünk, hogyan érezzük magunkat attól, ahogy viselkedik. A kettő között óriási a különbség. Az egyik egy bántó általánosítás, míg a másik az érzéseink kifejezése, amit nem lehet megkérdőjelezni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás