promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez volt II. Erzsébet utolsó üzenete a magyaroknak
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

II. Erzsébet halála után számos változást vezetnek be a brit hétköznapokba.

II. Erzsébet 2022. szeptember 8-án, 96 éves korában hunyt el. Halála után fia lép a trónra, aki III. Károly király néven lesz Nagy-Britannia új uralkodója. II. Erzsébettől nagyon sokan búcsúznak a közösségi médiában, köztük Bill Clinton, Sir Elton John, Ferenc pápa, Csák János kulturális és innovációs miniszter, az ENSZ főtitkára, továbbá az EU, a NATO, és számos ország vezetője.

Boris Johnson volt miniszterelnök az Egyesült Királyság legszomorúbb napjának nevezte a szeptember 8-át. Az egykori kormányfő egy hosszú Twitter-bejegyzésben emlékezett meg a királynőről.

Joe Biden amerikai elnök egy anekdotát osztott meg, amit azzal zárt, hogy az Egyesült Államok továbbra is jó kapcsolatot szeretne ápolni a királyi családdal:

„1982-ben találkoztunk először a királynővel, amikor egy szenátusi küldöttség tagjaként az Egyesült Királyságba utaztunk. És megtiszteltetés volt számunkra, hogy 2021 júniusában, elnökként és First Ladyként tett első tengerentúli utunk során vendégül látott minket, ahol elbűvölt minket szellemességével, meghatott kedvességével, és nagylelkűen megosztotta velünk bölcsességét. (...) A királynő összesen 14 amerikai elnökkel találkozott. Segített az amerikaiaknak megemlékezni Jamestown alapításának évfordulójáról és függetlenségünk kétszázadik évfordulójáról is. És szolidaritást vállalt az Egyesült Államokkal a 9/11 utáni legsötétebb napjainkban, és megrendítően emlékeztetett bennünket arra, hogy „A bánat az ár azért, amit a szeretetért fizetünk”. (...) Az elkövetkező években továbbra is szoros barátságot szeretnénk ápolni a királlyal és a királynéval.”

Vlagyimir Putyin részvétét fejezte ki Nagy-Britanniának a királynő "jóvátehetetlen elvesztése" után.

Erzsébet királynő halálára már jó előre felkészült a királyi udvar és a brit kormányzat. A Löndon Bridge nevet viselő, erre vonatkozó tervben pontosan le van írva, hogy mi fog történni a a királynő halála utáni 10 napban.

II. Erzsébetet fia, Károly követi a trónon, akit szeptember 10-én, szombaton hivatalosan is az Egyesült Királyság királyává nyilvánítanak. Előtte azonban, szeptember 9-én helyi idő szerint este 6 órakor a brit televízió III. Károly előre felvett beszédét fogja sugározni (érdekesség, hogy a 73 éves Károly a legidősebb trónörökös, aki a brit trónra ülhet).

A királynő halála után számos változást vezetnek majd be a brit hétköznapokba. Először is új pénzt és bélyegeket fognak nyomni, hiszen ezeken most még II. Erzsébet arcképe látható. Továbbá meg kell változtartni a nemzeti himnusz szövegét is, amire 1952 óta nem került sor: az "Isten óvja a királynőt" helyett mostantól "Isten óvja a királyt" kell énekelni.

II. Erzsébet királynőt az egész világon szerették és tisztelték, köztük Magyarországon is. A magyar emberek először 1931-ben láthatták őt egy filmhíradóban - akkor még 5 éves hercegnőként. Hat évvel később, 1937 májusában ismét a Magyar Világhíradóban jelent meg egy tudósítás, amiben már trónörökösként, magyar nyelven is említették a 11 éves Erzsébetet.

Nagy-Britannia királynője minden év augusztus 20-án köszöntötte a magyar embereket, és elküldte jókívánságait Magyarországnak az államalapítás ünnepén. Legutóbb ezt az üzenetet küldte 2022. augusztus 20-án Novák Katalin köztársasági elnöknek és a magyar embereknek:

„A nemzeti ünnep alkalmából gratulálok Őexcellenciájának, és egyben jókívánságaimat tolmácsolom Magyarország népének. A nehéz év után remélem, hogy sikeresen leküzdjük a globális egészségügyi kihívásokat és jobb idők elé nézhetünk a jövőben.”

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás