promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen, 30 éve nem fejtették meg a CIA udvarán lévő rejtvényt, bár már nem kell sok hozzá
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy újságíró „beszivárgott” a CIA főhadiszállásra a CIA-központba, Langley-be. Megpróbálta a világ legnehezebb rejtvényét dekódolni, amit senkinek sem sikerült 30 év alatt.

Mondjuk túlzás azt mondani, hogy beszivárgott, mivel több lépcsős átvilágításon esett át és a helyszínen is mindig több CIA-tiszt kísérte. A Kryptos, a világ egyik leghíresebb megoldatlan rejtvénye. 1988-ban a CIA megbízta Jim Sanborn marylandi művészt, hogy készítsen szobrot a központ számára. Az ügynökség olyan művészetet akart telepíteni, amely autentikus és hűen tükrözi tevékenységüket.

A művész alkotta rejtélyt, több mint 30 évvel később még maga a CIA sem törte fel teljesen.

A művet Kryptos-nak nevezik és a fő része egy hullámos rézfal, körülbelül 20 láb hosszú és 12 láb magas. A rézbe Mr. Sanborn mintegy 1800 véletlenszerűnek tűnő betűt és négy kérdőjelet vésett. A kód maga egy titkos üzenet. Senki sem tudja a megoldást, csak Mr. Sanborn és valószínűleg a CIA egykori igazgatója.

Az 1990-es években amatőrök és a CIA munkatársai a négy részből hármat egymástól függetlenül megoldottak. Dekódolás után a szobor első része Mr. Sanborn titokzatos mondatát tartalmazza „a finom árnyékolásról és az illúzió árnyalatáról”. A második rész GPS-koordinátákat és utalásokat tartalmaz, hogy valami el van temetve. A harmadik rész egy parafrázis Howard Carter régészről, aki leírja 1922-ben szerzett tapasztalatait, aki Tut király sírját fedezte fel.

De a negyedik szakasz, amelyet a rajongók K4-nek hívnak, átláthatatlan maradt.

Az elmúlt 10 évben Mr. Sanborn tippeket adott, felfedve, hogy a K4 tartalmazza az „északkelet”, „Berlin” és „óra” szavakat. De egyelőre feltöretlen. Ez csak 97 betű, de talán a valaha írt legelkeserítőbb 97 betű.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás