promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mindenki vagy bagoly vagy pacsirta, de melyik típus a hatékonyabb az életben?
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mindenki besorolható a pacsirták vagy a baglyok csoportjába, attól függően, hogy korán szeret kelni, vagy inkább éjszaka éli életét, legalábbis késő estig.

A pacsirták bizony mindig könnyen kelnek valami csoda folytán, nem is tudnának tovább aludni, akkor sem ha egy szép nyugodt kellemes vasárnapra ébredtünk. Nekik meg van a napi rutinjuk, kiugranak az ágyból, tusolnak, ami nagyon fontos, ők azok, akik reggeliznek és jól teljesítenek már hajnalban a munkában. Ellenben, a baglyoknak egy külön szenvedés, akár egy csésze kávét megfőzni is.

De ki az aktívabb vajon, aki hajnalban már kukorékol, vagy aki kora délelőttig alszik?

A pszichológusok is jegyzik ezt a két típust. Aki korán kel és talán aranyat is lel típus, korán nyugovóra is tér, ezért nevezik pacsirtának őket és a későn kelő, de örömmel éjszakázó baglyok pedig a másik csoport. Ezek a különbségek nagyban tudják befolyásolni az egyén egész napját, életvitelét, napirendjét, a munkahelyi teljesítményét, sőt, egyesek szerint még az ember személyiségét is.

Például érdekesség, hogy a pacsirták és a baglyok testhőmérsékletének napi alakulása és a hormonszintjük különböző.  Míg a pacsirták testhőmérséklete kora délután magas, a baglyoké négy órával később magasabb csak.

A korán kelő pacsírta szervezetében reggelente a kortizolszint a magas, míg a baglyokéban a melatonin hormon.

Még most sincs tudományos eredmény arról, hogy a kronotípus, vagyis az egyéni bioritmus összefügg-e az illető képességeivel, személyiségjegyeivel. Az általános vélemény az, hogy a bagoly-típusúak kreatívabbak, nagy fantáziával, tehetséggel megáldott művészek többségében, míg a pacsirták tudományokban, a matematika, a logika és az elemző képesség terén emelkednek ki.

A hormonok miatt is megkülönböztetjük a két típust az alapján, hogy az éjszakai bagoly típusúak között több a melankóliára, depresszióra hajlamos személy, míg a alapvetően jó kedélyű, kiegyensúlyozott emberek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás