promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2perc tudomány:  bizonyíték arra, hogy miért kötődünk ahhoz, akivel egy csoporthoz tartozunk és hogyan használhatjuk ezt ki
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Manapság az emberek rendkívül sok csoporthoz tartoznak, némelyik csoportról nem is vesznek igazán tudomást, de attól még szorosan kötődnek hozzájuk. 

Az adott személyek nem csak, hogy tartoznak bizonyos csoportokhoz, de a saját csoportjukhoz tartozókat előnyben részesítik a csoporton kívüli személyekkel szemben mivel a csoportok határozzák meg leginkább az emberek társadalmi identitását. Ezek a csoportok többek között a nemzetek, az oktatási és munkahelyi közösségek, vallási közösségek, családok, baráti csoportok a hobbi és szabadidő csoportok.

Csoport ide vagy oda, de azokhoz a csoportokhoz szeretünk tartozni, amelyek építenek minket vagy növelik az önbecsülésünket, vagy önbizalmunkat. Ha az ember bekerül egy egymást támogató közösségbe azt nagyon vigyázza, mert ő is biztonságban érzi magát és erősebbnek a csoport által.

Egy csoportba való bekerülés már gyermekkortól nehézkes volt, hiszen a csoportok különböző érzékenységgel kezelik a kívülállókat.

Vannak olyan közösségek, akik befogadóak és nyitottak az új emberekre, míg vannak nagyon zárt, diszkrimináló csoportok is. A foci szurkolói közösségek, de akár a jótékonysági csoportok nem igazán befogadóak.

Abban minden csoport egyforma, hogy a tagok iránt elkötelezettek a csoport a saját közösségéért összezár a kívülállókkal szemben.

Ez egy különleges kapocs, a tagok úgy érzik, hogy csoport társaik fontosabbak, értékesebbek mint a laikus kívülálló társaik. A csoporthoz való tartozás azt az érzetet kelti, hogy mindig számíthatnak egymásra a bajban és ez szorosabbra fűzi a kötődést.

Azonban a túlzottan zárt csoportok veszélyesek lehetnek ugyanis a csoport tagjai kiváltságokat élvezhetnek, ami pedig társadalmi igazságtalanságokhoz vezethetnek. Ezeket kirekesztő beállítottságú extrém csoportokat általában feszültség jellemzi az emberek körében. Hátrányos megkülönböztetéssel sújtják a kívülállókat, előítéletekkel viseltetnek irántuk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás