promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az extra szűz olívaolaj extra egészséget jelent? Vagy épp, hogy káros? Most elmondjuk, mi az igazság
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mivel a hétköznapi egészség egyik fő alkotó eleme az olívaolaj, fontos megvizsgálni, hogy a klasszikus változat egészségesebb vagy az extraszűz verzió?  Számos tanulmány megerősíti a mediterrán étrend egészségügyi előnyeit, amely csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

Típusától függetlenül az olívaolaj nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavat. Az egyszeresen telítetlen zsírok segítenek csökkenteni a "rossz" LDL-koleszterinszintet.

Az olívaolaj egészségügyi előnyeit antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak tulajdonítják. Valójában a tanulmányok összefüggést mutattak ki a szív- és érrendszeri betegségek, egyes rákbetegségek, sőt a demencia alacsonyabb kockázata között azoknál az embereknél, akik nagyobb mennyiségű olívaolajat fogyasztanak, mint azok, akik keveset vagy egyáltalán nem.

Az extra szűz olívaolaj olyan extrát kínál, amit a hagyományos olívaolaj nem. Az extra szűz olívaolajat érett olajbogyóból mechanikusan préselik, és magas hő és vegyi oldószerek nélkül dolgozzák fel. Ez megvédi az olajban lévő vegyi anyagokat, az úgynevezett fenolokat.

Ezzel szemben a rendszeres, magasan feldolgozott olívaolajok elveszítik ezeket a vegyszereket. Kisebb, laboratóriumi alapú kísérletek arra utalnak, hogy a fenolok magasabb koncentrációja extra antioxidáns hatást fejthet ki.

Ennek ellenére nincsenek olyan végleges tanulmányok, amelyek azt mutatnák, hogy az extraszűz olívaolaj nagyobb mértékben képes megelőzni a szívproblémákat, a rákot vagy más betegségeket, mint a finomított olaj. Ne feledjük, hogy az olívaolaj nem az egyetlen egészséges összetevő a mediterrán étrendben.

Tekintsük úgy, mint a mediterrán étkezési stílus egyik alkotóelemét, amely sok gyümölcsöt, zöldséget és dióféléket is tartalmaz; teljes kiőrlésű gabonát; és korlátozott mennyiségű vörös húst.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás