promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2 perc tudomány: Fogadjunk, hogy ráveszlek, hogy mondj le az összes megtakarításodról
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

 Az emlékeink iránti érzelmi hatás rávesz minket arra, hogy több pénzt költsünk.

A múltunkhoz kötődő emlékek leginkább a családunkhoz, barátainkhoz, szerelmeinkhez kötődnek. Ha ezeket felidézzük, a kötődések miatt összetartozás érzése erősödik fel bennünk. Ez egyfajta biztonságérzetet kelt bennünk, ami teljesen elnyomja az anyagi megtakarításhoz kapcsolódó szükség érzését.

A viselkedéstudományi kutatások alapján a legtöbb ember számára nagyobb az értéke az erős kapcsolatrendszernek, mint a saját megtakarításuknak, ez alapján kimondhatjuk, hogy a statisztikák szerint, inkább érzelmi indíttatásúak vagyunk, mint racionálisak.

Amikor valaki a jövője céljából meghúzza azt a bizonyos nadrág madzagot, tudatosan spórol, illetve félretesz egy nagyobb álom vagy terv megvalósításához. Ilyenkor odafigyel a költéseire és nem hagyja magát elcsábítani az üzletekben. Na de ilyenkor jönnek a jól képzett szakemberek, a marketingesek és folyamatos kísértésnek tesznek ki bennünket trükkjeikkel. Nagy önuralmat kíván, hogy a tudatosan felépített reklámok ne billentsenek ki minket.

 

Ezek a reklámok általában, pont erre az érzékünkre hatnak, nosztalgiát, régi szép időket idéznek fel, egy családi vagy baráti nyaralásról. Fontosabb emlékeket gyűjteni, mint pénzt, mondja minden második reklám.

Mert a nosztalgia hatás miatt korántsem biztos, hogy amit meg akarunk venni, Ezekben az esetekben azért esünk mégis a vásárlás áldozatának, mert egy régi emléket akarunk visszakapni vagy feleleveníteni.

A nosztalgia hatás csapdáját egy régi trükkel tudjuk elkerülni, ne engedjünk teret az impulzív hatásnak, vásárlás előtt aludjunk rá egyet.

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás