promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2perc tudomány: Miért követik emberek milliói a hírességeket? Íme a tudományos magyarázat
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A tekintély hatás elve szerint, gyakran előfordul, hogy vakon követünk olyan embereket, akikre valamilyen okból felnézünk.

Amióta világ a világ belénk van kódolva, a vezetők tekintélytisztelete. Manapság már azért több típusa van a vezetőknek, mint régen. Vannak gazdasági, politikai vezetők, tudósok, orvosok, sőt a celebek és influencerek is.

Korábban a vezetők olyan információkkal bírtak, amely miatt kiemelkedtek a többség közül, hiszen olyan információval és tudással bírtak, amit senki nem vont kétségbe, ezáltal a döntéseket is ők hozták. 

Akkoriban nem vonták kétségbe a vezetők döntéseit, azokat vakon követték, de ez mára megváltozott főleg az online tér hatása miatt. Annyi információhoz jutunk az interneten keresztül és annyi féle verziót látunk, hallunk, olvasunk, hogy mára lehetőségük van tudást szerezni, véleményt alkotni és saját döntéseket hozni, még akkor is ha az téves vagy hamis alapokra épült.

Manapság már nem fogadjuk el a tekintélyelvű vezetést.

Azonban még mindig vannak olyanok, akik szeretnek vezetetettek lenni, és kényelemmel és biztonságérzettel tölti el őket, hogy mások mondják meg, hogy mit csináljanak és nem kell döntéseikért felelősséget vállani. Gondolkodni sem kell, csak letükrözni vezetőjük kívánságait.

Milliók követnek elképesztő mennyiségű celebet, és influencert, akik minden professzionális teljesítmény nélkül lettek ismertek pedig semmilyen valós értéket nem közvetítenek közönségük számára, csak jókor voltak jó helyen és lecsaptak egy ötletre.

De vajon mi ennek az oka?

Rendkívül sok energiát felemészt tájékozódni, következtetéseket levonni, tényeket felkutatni, saját véleményt alkotni, ezek a hírességek ezt spórolják meg nekünk.

Nem kell, hogy legyen saját stílusom, bőven elég, ha csak lemásolom az egyik divat influencer egyéniségét, vagy öltözködését.

Az emberek egy részének még mindig kell egy „vezér” (vagy egy celeb), akit vakon követhetnek.

Pedig a saját véleményalkotás szabadsága olyan hatalmas és fontos érték, amiről senkinek nem szabadna lemondania.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás