promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2perc tudomány: Van a kutyádnak kedvenc játéka? A tudomány tudja rá a választ
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy új tanulmány megállapította, hogy a kutyák „több mentális képet” alkotnak játékaikról. Bizonyos fajtájú kutyák, például border collie-k, meg tudják tanulni kedvenc játékaik nevét, de vajon mi játszódik le a kutya fejében, amikor azt mondják neki, hogy hozza oda az adott játékot?

A kutyák eltárolják játékaikkal kapcsolatos legfontosabb érzékszervi jellemzőket – különösen azt, hogy hogyan néznek ki és milyen szaguk van – és felidézik ezeket a jellemzőket, amikor a nevezett játékot keresik.

Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a kutyák általában a látásra, vagy a látás és a szaglás kombinációjára hagyatkoznak a céltárgyak megtalálásához. Néhány kutya verbális címkék alapján is képes azonosítani a tárgyakat, amelyeket a tudósok "szótanuló" kutyáknak neveznek.

Akárcsak az emberek, a szótanuló kutyák nemcsak a címkézett tárgyakat ismerik fel, mint ingereket, amelyekkel már találkoztak, hanem beazonosítják őket más, hasonló elnevezésű tárgyak között is, nevük alapján.

A tudósok szerint amikor a kutyák játszanak egy játékkal, több érzékszerv segítségével rögzítik annak jellemzőit, így "többszörös mentális képet" hoznak létre.

Elsősorban vizuális jelekre támaszkodnak, de a kutyák más érzékszervi jeleket is beépíthetnek, különösen a szaglást, ha a körülmények megkívánják.

A kutyák spontán módon kódolják a tárgyak különböző jellemzőit, ami a társításhoz vezet, tehát nem csak megismerik a szagát vagy a kinézetét, de egyes intelligensebb fajták még a nevét is meg tudják tanulni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás