promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási tévedésben éltél: elmondjuk a legdurvább tévhiteket a konyhából
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Vannak olyan konyhai szokások, amelyekkel olyan szinten nem vagyunk tisztában, hogy rosszul végezzük őket és  szinte egy életet is le tudnánk élni, miközben tévedésben vagyunk.

Nem is tudjuk, hogyan alakultak ki ezek a fals szokások, honnan erednek és, hogy miért nem terjedt el a köztudatban, hogyan háttal ültünk eddig a moziban, ha a főzési szokásainkat vesszük figyelembe.

Na de melyek ezek a rossz berögződések?

Be kell-e pácolni a húst, hogy finom és szaftos legyen?

Egy jó fűszerezés elengedhetetlen része a főzés kultúrájának, lényegében a minden. De ugye te sem gondoltad, hogy ha hagyod állni a húst a páclében, akkor felszívódik a páclé és bekerül a hús belsejébe? Bizony, ez teljességgel kizárt! Az íz- és olajmolekulák nagyobbak annál, minthogy beférkőzzenek az izomszövet sejtjei közé.

Tehát nem csak az órákon át tartó pácban áztatás, de maga a páclé is felesleges, hiszen csak a hús külsején marad meg.

Kell-e hűteni a tojást?

Teljesen felesleg hűteni is és, hogy foglalja a helyet a hűtőnkben. De akkor miért van a hűtőben tojástartó?

Elvileg azért kezdtük el hűtőben tárolni a tojást, mivel Amerikában megmosva árulják, és úgy már igényli a hűtést, hiszen tisztításkor megszabadítjuk a védőrétegtől.

További tévhit a hűtés kapcsán, hogy a paradicsomot és a papikát is hűteni kell.

Szódabikarbónát kell tenni a tojás vízébe, hogy könnyebben lejöjjön a héja?

Nem, puszta pazarlás. Ellenben a só hasznos ebből a célból. De a lepraktikusabb, ha 12 percig főzzük a tojást, mert akkor egyben levehető a héja.

Összeesik a piskóta, ha kinyitjuk a sütő ajtaját?

Hivatalosan nem! Bár ezzel én vitatkoznék, hiszen láttam a saját szememmel összeesni piskótát. Mindenesetre egyenletes hőmérsékletre van csak szüksége a sütés során és nem lesz baja, ha egy pillanatra kinyitjuk a sütő ajtaját.

Olajat kell tenni a tészta főzővizébe?

Ez nem, hogy nem szükséges, de még ártasz is vele. Azon kívül, hogy nincs befolyással az olaj főzés közben a tésztára, főleg, ha megkeverjük. Keveréssel el tudjuk kerülni, hogy összetapadjon a tésztánk. Ha olajos lesz a tészta, nem fog tapadni rá a szósz és ott marad a tányér alján, mi pedig ehetjük a csupasz olajos tésztát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás