promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2perc tudomány: Mennyit tennél arra, hogy 17 piros után fekete jön a rulettben?
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nagyon sokáig úgy gondolták a tudósok, hogy az emberi agy racionálisan dönt adott helyzetben, úgy, akár egy számítógép, azaz az emberek minden információt rendezetten, logikusan feldolgoznak és számításokkal ellenőriznek.

Ez a feltételezés idővel megdőlt, mivel a viselkedéstudomány meglepő felfedezéseket tett a döntéshozók valós viselkedéséről.

Az új elmélet lényege az volt, hogy az emberek általában nem racionálisan döntenek, hanem az érzelmeikre hagyatkoznak.

Ha választás elé kerülnek, akkor heurisztikus eljárást alkalmaznak. Ez leginkább azt jelenti, hogy a legrövidebb utat találja meg az, aki döntést akar hozni. Mivel leginkább leegyszerűsítik az emberek a problémát, és a racionális elemzés helyett szubjektív tapasztalatra, vagy akár személyes előítéletekre és hüvelykujjszabályokra hivatkoznak.

Fentiek igazolására van egy nagyon egyszerű teszt: ez nem más, mint a „a szerencsejátékos tévedése”.

Ez azt jelenti, hogy ruletten egy hosszú piros széria után a játékosok többsége meg van róla győződve, hogy most tutira a fekete jön. Ilyenkor akár nagy tétekkel, de a feketére tesznek, mert egyszerűen nem tudják elképzelni, hogy 17 piros után a 18. alkalommal ne a fekete jönne.

Pedig a 18. körben is pont akkora az esélye annak, hogy piros legyen, mint fekete. A véletlen dimenziójának nincs emlékezete, ezért a következő kimenetel teljesen független az előzőtől.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás