promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Azt beszélik, hogy a nácik találták ki, és maradékokból készült – Szerinted mi lehet az?
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Gondoltad volna, hogy a Fantát azért találták ki, mert a második világháború idején nem lehetett az embargó miatt Amerikából Európába hozni kólaszirupot?

Max Keith, a Coca-Cola cég hajdani német vezetője elhatározta, hogy ha az embargó megakadályozza, hogy a németek Coca-Colát igyanak, ők majd csinálnak sajátot helyette.

Ezt a törekvését a nácik is támogatták, mutatva azt, hogy milyen erős Németország, ha az amerikaiak nem adnak kólát a németeknek, ők majd csinálnak helyette jobbat.

Így készült el a Fanta, ami egy gyümölcsízű üdítőital. A név onnan ered, hogy Keith arra kérte a csapatát, használják a fantáziájukat, mire az egyik értékesítő felkiáltott, hogy „Fanta”, ami a német fantasie szóból származik. Az ital mindig olyan ízű volt, amilyen gyümölcsöt be tudtak szerezni Olaszországból.

Pedig az üdítő élelmiszeripari maradékokból készült, tejsavóból, gyümölcslevek és borokhoz használt gyümölcsök préseléséből visszamaradt rostokból, amihez adtak egy kis répacukrot, hogy édes legyen.

A történet további érdekessége, hogy az tette igazán népszerűvé az üdítőt, hogy a háború idején hiánycikk volt a cukor, ezért a cukortartalma miatt mindent Fantával főztek, ami édes volt. Amerikában kicsit rapszodikus volt a Fanta sikere, de mára világszerte nagyon kedvelt termék, és több mint 90-féle ízben érhető el az egész világon. Japánban a legnagyobb a sikere, ahol 70 különböző ízűt árulnak.

De miért hitték, hogy Keith náci volt? Kollaborált a nácikkal, és az üdítőt a hivatalos propaganda részévé tette. Több vizsgálat sem tudta bebizonyítani Keith náci párttagságát, ahova amúgy soha nem is lépett be.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás