promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Pikáns titkot őriz egy híres magyar híd, és máig nem tudjuk, mennyi belőle az igazság
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Esztergom és Párkány közötti átkelő névadóját érintette a bántó pletyka.

Az Esztergom és Párkány között a Dunán átívelő Mária Valéria híd a magyar-szlovák barátság egyfajta jelképének tekinthető. 1895-ben avatták fel, majd a második világháborúban, 1944-ben a visszavonuló német csapatok felrobbantották.

Különös, hogy a szocializmus éveiben a két ország nem tudott megegyezésre jutni az újjáépítéséről, pedig elvileg testvéri és baráti államok voltak, így csak 2001-ben adták vissza a forgalomnak, felváltva az addigi kompközlekedést.

De ki is volt az a bizonyos névadó Mária Valéria? Nem más, mint Ferenc József és Erzsébet királyné, vagyis a szépséges Sisi negyedik gyermeke, aki viszonylag korán, 1926-ban (mindössze 56 évesen) távozott az élők sorából.

Egy pikáns történet is kapcsolódik a nevéhez, a korabeli pletyka ugyanis gyakran „magyar gyermekként” emlegette, arra utalva, hogy a rátarti főhercegnőnek nem is az osztrák császár és magyar király Ferenc József, hanem a szívtipróként számon tartott Andrássy Gyula volt az édesapja.

A magyar gróf 1866-ban találkozott először Erzsébet királynéval, akivel hamar közeli barátságba került. Közös céljuk volt a kiegyezés, a két nép viszonyának rendezése, amely már a következő esztendőben megvalósult.

Kozári Mónika történész szerint Andrássy valóban gyengéd érzéseket táplálhatott a nála 14 évvel fiatalabb Sisi iránt, de a kapcsolatuk aligha csaphatott át testiségbe. A királyné imádta, ha a férfiak körberajongják, a gróf viszont megőrült ettől. Igaz, ő sem volt különb a Deákné vásznánál, hiszen Párizsban luxuskurtizánt tartott fenn magának.

Mária Valéria tehát nem lehetett a közös gyermekük, már csak azért sem, mert ő hasonlított talán a legjobban (külsőleg és belsőleg egyaránt) Ferenc Józsefre, ráadásul a magyarokat is kifejezetten utálta. Főleg azután, hogy az 1880-as években a fülébe jutottak az Andrássyval kapcsolatos pletykák.

„Ellenszenves családiassága annyira undorít, hogy szinte akaratlanul is hideg, sőt gúnyos hangnemet használok ezzel az emberrel szemben. Biztos ő is utál engem annyira, amennyire én őt, legalábbis remélem!”

– írta a naplójában a magyar grófról. Ezek kétségkívül nem egy apához szóló, szívbéli sorok, ráadásul Sisi tragikus halála után Mária Valéria arra is megkérte a császárt, hogy attól kezdve egymás között kizárólag németül beszélgessenek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás