Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Érezted már, hogy látod előre a jövőt? Eláruljuk mi a tudományos magyarázat

Érezted már, hogy látod előre a jövőt? Eláruljuk mi a tudományos magyarázat

Színes

Érezted már, hogy látod előre a jövőt? Eláruljuk mi a tudományos magyarázat

Színes

Promotions 20:20

Sokszor érezzük azt, hogy bizonyos eseményeket, azok bekövetkeztét valahogyan láttuk előre és ilyenkor jön az „én megmondtam, hogy ez lesz” mondat.

A szakértők természetesen megtalálták erre a jelenségre a tudományos magyarázatot, még pedig ezt úgy hívjuk, hogy az utólagos bölcsesség hatás.

Ez a hatás úgy működik, hogy a memóriánk a köztudattal ellentétben nem változatlan, emlékeink lényegében folyamatosan változnak. Ha agyunk új információt kap, azt beépítjük régi emlékeink hézagaiba, hogy jobban tudjuk őket értelmezni. Az eredeti gondolatunkra vonatkozó emlékünket megváltoztatja az új információ és ezért úgy emlékszünk, hogy mi mindig is úgy gondoltuk, ahogy az utólag kapott új információ igazolja.

Miközben azt hisszük megjósoltuk a jövőt, valójában csak nem tudjuk pontosan felidézni, hogy egy korábbi időpontban milyen tudással rendelkeztünk, mert a kapott új információk folyamatosan beépülnek a gondolkodásunkba és azt hisszük, hogy ez az eredeti emlékünk, tehát láttuk előre a jövőt.

 De valójában ez csak egy torzítás melynek hatására túlbecsüljük azt a képességünket, hogy meg tudjuk jósolni bizonyos dolgok bekövetkezését. Emiatt előfordulhat, hogy túlzott kockázatot vállalunk, vagy éppen ellenkezőleg túlzott szorongások és félelmek rabjai leszünk.

Mielőtt fontos döntést hoznánk vegyük végig, hogy konkrétan milyen információk alapján döntünk és milyen következményekkel kell számolunk.

Borítókép: Profimedia- illusztráció