promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Őrült szexpartikon kapta el a vérbajt Ady Endre – azt is tudjuk, kitől
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A költő 41 évesen halt meg, sohasem gyógyult ki a betegségből.

Ady Endre a 20. század elejének nagy hatású, a magyar lírába új hangot hozó költője volt. Tette ezt annak ellenére, hogy mindössze 41 esztendősen (1919-ben) meghalt, alig néhány évvel élte túl a veterán Ferenc Józsefet, illetve az első világháború végét.

Ady kétségkívül két végén égette a gyertyát, ám ha ifjúkori hevességében nem követ el egy óriási hibát, ennél azért hosszabb életút és karrier is jutott volna számára. De szerelembe esett egy olyan kétes hírű nővel, aki rálehelte a halál csókját.

Maga a költő is mindig finomkodáshoz és körülíráshoz folyamodott, amikor a Rienzi Máriához fűződő röpke idejű, ám annál maradandóbb következménnyel járó viszonya került szóba. A nő fertőzte meg a szifilisszel, amelyből a férfi sohasem tudott kigyógyulni.

A vérbajnak is nevezett kórság régóta ismert nemi betegség. Szexuális úton terjed, és közvetlenül vérrel vihető át. Kezelés nélkül a beteg több fázison keresztül végül eljut a halálig, bár ma már ez a betegség a megfelelő antibiotikummal jól kezelhető – olvasható a webbeteg.hu oldalon is.

Az első panaszok a látványos bőrtünetek, az aktust követő 1–3 hónapon belül gyulladásos, kemény, kifekélyesedő, de fájdalmatlan bőrfelület jön létre. A második fázisban bőrkiütések jelennek meg, amelyek mindegyike baktériumokat rejt magában. A kór ekkor már lázzal, torokfájással, rossz közérzettel, súlyvesztéssel, hajhullással, fejfájással is jár.

Az utolsó stádiumot – ha elmarad az orvosi kezelés – az idegrendszer, valamint a szív- és keringési rendszer problémái jelentik, és a kialakuló súlyos szövődmények okozzák a beteg halálát.

A 41 éves Ady tüdőgyulladással került kórházba, majd elkapta a spanyolnáthát, vagyis a 100 évvel ezelőtti világ koronavírusát. Czeizel Endre orvos-genetikus szerint a halál oka mégis a főverőér megrepedése volt, amely a vérbaj jellemző megnyilvánulása.

Az ifjú költő Nagyváradon csöppent bele abba a bohém és szabados életbe, amely gyors halálát okozta. Az ebben vétkes Rienzi Máriával a vonaton ismerkedett össze, az idősebb, nem különösebben szép, ráadásul már a pályája delén is túljutó színésznő elkápráztatta Adyt.

 „A külsejére határozottan emlékszem: afféle század eleji tipikus démon volt, nagy termetű, erős, kit egy kis csúfolódással »debellának« lehetne mondani; erősen befűzött termet, hatalmas domborulatokkal. Szerintem tíz évvel lehetett idősebb Adynál, úgy harmincnégy-harmincöt éves, de ehhez a korhoz képest már hervadt, arca ennek ellenére elég szép. Tűz mindenesetre volt benne; haja vörösre festett. Fekete, csipkés-flitteres sanzonett-ruhája a kor divatja szerint földig ért, fején nagy fekete kalap, kalapján és szíve táján piros virággal”

– olvasható egy részletes leírás róla Vig Emese összefoglalójában a Maszol.ro portálon. Adyt a nő őrült szexpartikkal ajándékozta meg, és a feltehetőleg védekezés nélküli aktusok során a szifiliszt is elkapta tőle. A barátai igyekeztek ezután minél távolabb tartani őt Máriától, részben ezért mutatták be neki Diósy Ödönnét, aki Léda néven Ady legnagyobb múzsája lett.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás