promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudtad, hogy II. Erzsébetnek valójában két születésnapja van? Eláruljuk, miért!
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Igaz, hogy ma 96 éve született II. Erzsébet, de a britek nem ezen a napon ünneplik őt hivatalosan.

Nagy nap ez a mai az Egyesült Királyság és a brit királyi család számára, ugyanis 96 éves lett az 1926. április 21-én született II. Erzsébet, akit 1953. június 2-án koronáztak meg Londonban. A királynő a korához képest szerencsére remek állapotban van, és még a koronavírust is sikerült legyőznie, így bőven van mit ünnepelnie ezen a jeles napon – bár az igazi „szülinapi bulira” még várnia kell, ugyanis hivatalosan nem ma ünnepli a születésnapját.

Van egy hagyomány, ami szerint ha nem nyáron esedékes egy uralkodó születésnapja, akkor hivatalosan „átrakhatja” másik napra, amikor jobb az idő. Ez Nagy-Britanniában először 1748-ban történt meg, mikor az októberben született II. György király a zord időjárás miatt nem tudott igazán nagy hacacárét csapni a saját tiszteletére, ezért inkább a kedvezőbb időjárást megcélozva egy nyári időpontot választott ki a hivatalos ünneplésre, hogy szabadtéri programok is lehessenek.

II. Erzsébet is él ezzel a lehetőséggel, ugyanis ő április 21. helyett minden június második szombatján tartja a születésnapját – eredetileg ez minden június második csütörtökje lett volna az édesapja, VI. György nyomán, de a királynő 1952-ben változtatott ezen.

Ez azt jelenti, hogy hiába született ma 96 éve II. Erzsébet, idén majd csak június 11-én fogja őt rendesen megünnepelni Anglia és az egész nemzet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás