promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenet: Elvis Presley-t nem merték megmutatni deréktól lefelé élő adásban, a magyaroknak is köze van kicsit a sztorihoz
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Féltek, hogy újra belekezd.

Elvis Presley egyik leghíresebb videója számunkra, magyarok számára valószínűleg az, amelyikben az 1956-os magyar forradalom miatt énekel Ed Sullivan Showjában. A műsorvezető pedig azt is bemondja a dal elhangzása előtt, hogy mindenkit megkér, adakozzanak a magyar menekültek számára.

Elvis ezután, 1957 januárjában a Béke a völgyben című track-et.

Majd csak 2004-ben lesz legenda a fellépésből, ekkor már azt mondják, hogy Elvis szimpatizált a magyar szabadságharccal. Később - nagyrészben az esemény miatt - Elvis-t Magyarország díszpolgárává avatják, majd a Margít-híd budai hídfőjénél parkot is elneveznek róla.

A legenda néha úgy is előjön, hogy ezt a számot kifejezetten a magyar szabadságharc miatt írta a Király.

De mégis mi lehet az igazság?

Nyáry Krisztián 5 évvel ezelőtt írt posztja szerint azonban erről nincs szó, az eredeti Youtube-videóban nincsenek képek sem bevágva az 1956-os szabadságharcról. Szolidaritást a show házigazdája vállalt, Elvis az énekléssel törődött inkább. A dal pedig egy ismert gospel, amelyet először Mahalia Jackson adott elő.

Ami pedig még érdekesség a felvételekkel kapcsolatban, hogy Elvis-t nem merték deréktól felfelé mutatni, mivel a műsor készítői attól féltek, hogy előveszi botrányos csípőmozgását élő adásban.

Elvis Presley érdemeit azonban ez nem kisebbíti, hiszen ahogy Nyáry is írja "csípőmozgásával óriási szögeket vert a kommunizmus koporsójába", akkoriban pedig Ed Sullivan híresebb volt a későbbi Királynál, így pedig rengeteg pénztárcát megnyithatott, ezzel pedig támogatta a magyar menekülteket.

Íme az eredeti felvételek:

(via Szeretlek Magyarország)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás