promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kvíz: 10-ből csupán 1 magyar tudja ezekre a kérdésekre a helyes válaszokat! Most kiderülhet, hogy Mandela-effektusod van-e
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Te vagy azaz egy, vagy a 9 valamelyike? Most könnyen eldőlhet!

A Mandela-effektus a hamis emlékekről szól, olyan dolgokról, amelyekről azt gondoljuk, hogy jól, pontosan tudjuk, ezzel szemben a valóság egészen más, a Mandela-effektusról pedig leginkább akkor beszélünk, ha ez a jelenség több ezer, több százezer embert érint egyszerre.

Több ezer, több százezer ember emlékszik rosszul egy-egy idézetre, történelmi eseményre, földrajzi fogalomra, vagy bármire.

Sokan kicsit úgy gondolnak erre a jelenségre, úgy értelmezik ezt, mint egyfajta bizonyítékot a halál utáni életre, vagyis azt mondják, hogy multiverzum létezik, nem halunk meg, csupán átmegyünk egy másikba, így lehet az, hogy máshogy emlékszünk egy-egy eseményre, mivel a korábbi univerzumunkba úgy történt.

A szakemberek viszont ennél földhözragadtabb magyarázattal is szolgálnak, szerintük a Mandela-effektus bizony a kollektív félreemlékezés jelensége, az emlékezésünkben lévő leegyszerűsítő sémáknak és történetszövési fogékonyságnak tulajdonítható. 

A jelenség a nevét Nelson Mandeláról kapta. Hogy miért? ez majd a kvíz során kiderül.

Kvízre fel!

Még több érdekességet szeretnétek megtudni a Mandela-effektusról? Még több példát szeretnétek látni? A videóban bőven akad majd:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás