promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kísérteties humanoid arcok és majomemberek a Marson – te is látod őket?
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A végtelennek tűnő világegyetemben a földlakók kétségbeesetten vágynak arra, hogy a szomszédokra leljenek. Ezt bizonyítja legalábbis azoknak a marsi észleléseknek a hosszú sorozata, amelyeket cikkünkben összeszedtünk nektek.  

Az emberek évszázadok óta furcsa dolgokat látnak a Mars felszínén. Talán azért, mert a Földön kívül a Mars áll a legközelebb egy lakható bolygóhoz Naprendszerünkben, vagy talán egyszerűen csak azért, mert elég közel van ahhoz, hogy közelebbről is megnézhessük magunknak.

Akárhogy is, a földlakókat újra és újra becsapta a bolygó sziklás felszíne és saját, túláradó képzeletük. Az emberek számtalan megfigyelésről számoltak már be, hogy mi mindent véltek felfedezni a Vörös Bolygó felszínén – a kísérteties humanoid arcokoktól kezdve komplex csatornarendszereken át a szőrős, kék pókokig igencsak hosszú a lista.

Itt vannak a legérdekesebb észlelések!

Szárazföldek és tengerek

Sir William Herschel, híres brit csillagász 1784-ben úgy vélte, hogy a Mars sötét területei óceánok, a világosabbak pedig szárazföldi területek. Úgy sejtette, hogy a Marson intelligens lények élnek, akik „valószínűleg élvezik a miénkhez hasonló helyzetet” – írja a NASA.


Forrás: Profimedia

Kiterjedt csatornarendszerek

Amikor a Mars 1877-ben rendkívül közel járt a Földhöz, Giovanni Schiaparelli olasz csillagász belenézett a távcsövébe, és különös barázdákat figyelt meg a Vörös Bolygó felszínén. Az olasz szót, amelyet rájuk használt (canali), azaz „árkok”, angolul „csatornákra” fordították, így az angol nyelvterületeken sokan arra a következtetésre jutottak, hogy a Marson intelligens élet van, amely saját csatornarendszereket épített ki.

Az elméletet a 20. század elején cáfolták meg, amikor bebizonyosodott, hogy a „csatornák” pusztán egy optikai csalódás részei: a rossz minőségű távcsöveken keresztül nézve a pontszerű elemek, mint például a Mars hegyei és a kráterek egyenes vonalaknak tűntek. 


Forrás: Profimedia

Az űrbéli arc

1976-ban a NASA közzétett egy érdekes képet egy marsi hegységről, amelyet a Viking 1 űrszonda készített. A képet kiegészítették egy felirattal, amely szerint a formációnak mintha szeme és orrlyuka is lenne. A „marsbéli arc" több mint 30 évvel később is mítoszokat és összeesküvés-elméleteket inspirált, sokan azt hiszik például, hogy az arcot ábrázoló hegység egy mesterséges szerkezet, amelyet egy ősi marsi civilizáció épített.


Forrás: Profimedia

A marsi fa

2001-ben a híres sci-fi író, Arthur C. Clarke, a 2001: Űrodüsszeia szerzője bejelentette, hogy növényi foltokat, köztük fákat észlelt a Mars által készített új fotókon, amelyeket az akkor keringő űrszonda, a Mars Global Surveyor készített.

„Még mindig remélem, hogy találunk néhány marslakót odafent, akik feltartanak nekünk egy »Jenkik haza!« feliratú táblát” 

– mondta Clarke. 

A Clarke által fáknak vélt objektumok azonban a geológusok szerint csupán a bolygó pólusai. Amikor a CO2 jég szublimát gázzá változik, amely ágakat formázó, elágazó utakon áramlik ki.


Forrás: NASA

A marsi majomember, avagy az „imádkozó” marsi

2007-ben a Spirit nevű marsjáró meglepő felvételt készített a Vörös Bolygó felszínéről. A felvételen úgy tűnik, mintha egy majomember állna, vagy minta egy csuhába öltözött személy imádkozna. 

Természetesen a képen látható „élőlény” csupán egy szikla.


Forrás: NASA

Ghandi​ arca

A Google 2009-es marsi űrszondájának segítségével rengeteg műholdas kép készült a Vörös bolygó felszínéről, a fotókon pedig mindenféle érdekes foltok és dudorok láthatóak. Az egyik ilyen érdekes „foltot” egy Matteo Ianneo nevű olasz férfi fedezte fel – a dudor pedig valóban kísértetiesen hasonlítot az 1948-ban meggyilkolt Mahatma Gandhi indiai függetlenségi aktivistára.

A nagyobb felbontású képekből kiderült azonban, hogy Gandhit formázó objektum nem szikla vagy domb, hanem egy gödör, amely valóban egy emberi fejre hasonlít.

 
Forrás: Matteo Ianneo/ESA/Google Maps/Before It's News

Űrállomás a Vörös Bolygón

2011-ben újabb bizonyítékok halmozódtak fel, amelyek kezdetben alátámasztani látszottak azt az elképzelést, hogy létezik élet a Marson. A Youtube egyik vírusvideójában egy saját maga által „űrhajósnak” nevezet férfi azt állította, hogy azonosított egy emberi (vagy idegen) bázist a Marson, amelyet Bio Station Alpha-nak nevezett el. 

A csillagászok az állítólagos szerkezetet egy fehér, pixeles csíkként azonosították később, amely a fényképezőgépen jelent csak meg. 


Forrás: Google

A szőrös, kék pók

Az Európai Űrügynökség (ESA) műholdjának 2019-ben készített képein egy hatalmas, szőrös pók látható, amely a Mars egyik hegyén terpeszkedik.

A valóság azonban sokkal unalmasabb. A pókszerű lábak valójában több száz apró tornádó vagy poros örvényei, amelyek áthaladtak a hegygerincen.


Forrás: ESA/Roscosmos/CaSSIS, CC BY-SA 3.0 IGO

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás