promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Míg Tokióban zajlik az olimpia, a játékok ősi helyszíne porrá éghet
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A görögországi Olümpia romvárosának környékét már komolyan fenyegetik a futótüzek.

Az ókori olimpiai játékok hagyománya 2800 évvel ezelőttre nyúlik vissza, és a helyszínül szolgáló Olümpia városáról kapta nevét. Ennek környékét fenyegeti most iszonyatos tűzvész, amely a forróság és szárazság miatt tombol Görögországban.

A hatóságok máris elrendelték a környékbeli falvak kiürítését a Peloponnészoszi-félsziget nyugati részén. Az ország egyéb vidékein rengeteg épület és erdő pusztult el a lángokban, és most a történelmi helyszín is nagy veszélybe került.

A 40 fok fölötti állandó hőmérséklet és a vad szelek mintegy 150 ponton gyújtottak tüzeket az elmúlt napokban, de nemcsak a görögöknél, hanem Törökországban és a mediterrán térség egyéb országaiban is.

Olümpia romvárosa környékén jelenleg is mintegy 160 tűzoltó küzd a lángokkal, de a legrosszabb még csak ezután jön. Tényleg nagy kérdés, hogy sikerül-e megóvniuk az egész emberiség szempontjából értékes régészeti helyszínt.

Már légi járművekről is vízbombákat dobálnak a környékre, hogy megfékezzék a tűz terjedését, de ez a megoldás sem bizonyul mindig hatásosnak.

„Az emberi életek mentése után a történelmi emlékek megóvása az elsődleges feladatunk”

– jelentette ki Panagiotisz Antonakopoulosz, a közeli Pirgosz város polgármestere. A katasztrófa természetesen őket is érinti, már csak a turisták elmaradása miatt is. A környék kedvelt célpont a külföldi látogatók körében, és a helyiek 2007-ben már átéltek egy hasonlóan veszélyes tűzvészt.

„Egész este tomboltak a lángok. Az erdő leégett, a falvak kigyulladtak. Hátrahagytuk otthonainkat, de még az állatainkat is”

– festett érzékletes képet egy görög nő az országban jelenleg uralkodó állapotokról. A hatóságok munkáját már Ciprusról, Franciaországból és Svédországból érkezett tűzoltók is segíteni próbálják.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás