promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kihalás szélén a hárpiák! Ne örülj, nem  a házsártos nőkről van szó
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Akár Frankenstein alkotása is lehetne ez a madár, vagy éppen egy jelmezverseny résztvevője. Annyi biztos, hogy most nagy veszélyben van.

Szinte biztosra vehető a Föld legnagyobb ragadozó madarának a kihalásaegy kutatócsoport szerint, ennek oka pedig, hogy a trópusi erdőirtás hatalmas méreteket öltött.

A hárpiák 90 százaléka az Amazonas-medencében él, 16 fészek figyelése közben arra jöttek rá, hogy az irtásokkal tagolt erdőfoltok már nem képesek elegendő élelmet szolgáltatni ezeknek a tekintélyt parancsoló állatoknak. Az erdőírtások megtizedelték a zsákmányállatok -elsősorban a lajhárok és majmok- mennyiségét, így nem csak saját magukat nem tudják megfelelően ellátni, de a szaporodásukat is jelentősen befolyásolja. Élelem nélkül a fiókák elpusztulnak.

A most elkészült tanulmány szerint egyértelmű, hogy az Amazonasban zajló fakitermelés miatt csökkent az elmúlt három évtizedben a hárpiapopuláció száma mintegy 3000 párral. Így a kutatók megalapozottan állítják, hogy a faj menthetetlen, ha nem lépnek fel a legszigorúbb szabályozással a jelenleg is zajló legális és illegális erdőírtásokkal az Amazonas medencében, a hárpiák utolsó menedékében.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás