promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy különös vállalat, ahol a dolgozók dönthetnek egymás fizetéséről
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hihetetlen, de létezik egy olyan vállalat, ahol a dolgozók dönthetnek arról, ki- milyen fizetést kapjon. Az argentin 10Pines szoftvercég egy radikálisan új szemléletmódot vezetett be a kollégák motiválására.

 

 

Álmaink munkahelye vagy pont az ellenkezője? Nehéz kérdés, ugyanis attól függ, hogy ki, milyen munkaerőnek lát minket a cégnél.

Furcsa elképzelni, hogy ez alapján kapjuk a fizetésünket, ám egy argentin szoftvercég beveztette ezt a módszert, aminek révén szeretne hatékonyabbá, átláthatóbbá és demokratikusabbá válni. - írja a BBC cikke alapján az Origo. A 10Pines nevű céget 2010-ben alapították, és jelenleg 85 alkalmazottja van.

A vállalat legfőbb feladata, hogy szoftvereket ír olyan cégeknek, mint például a Starbucks és a Burger King. 

A fizetésekről évente háromszor döntenek az argentin cég értékesítői találkozóin, amelyen mindenki részt vesz, kivéve az új alkalmazottak. A dolgozók  előállhatnak, ha úgy érzik, hogy jogosultak lennének a fizetésemelésre, amit aztán közösen megvitatnak és eldöntik, hogy kinek milyen bére legyen.

Nincs általános vezető, sem menedzser, helyette a tapasztaltabb munkatársakat „partnereknek" vagy „mestereknek" nevezik, így mindenki érvelhet saját, és munkatársai fizetése megállapítása érdekében. Ezt végül a hasonló szakmai háttérrel és tapasztalattal rendelkező, már régebb óta a cégnél dolgozó munkatárs bevonásával, közös döntés során határozzák meg.

"Az átlátható fizetések ötlete jó módszer lehet a versenyfeltételek kiegyenlítésére, például a férfiak és a nők között"

- mondta a lapnak Ben Whitter, az Egyesült Királyságban működő HEX Organization tanácsadó cég vezetője, aki hozzátette, hogy a közeljövőben egyre több ilyen cég lesz majd a világon.

A módszer hatékonyságának a kulcsa, hogy a munkatársak tisztában legyenek azzal, hogy az egyenlőség nem ugyanaz, mint az igazságosság.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás