promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Alaposan pórul járhatsz: ezért ne használd a munkahelyi laptopodat személyes ügyek intézésére
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ezért nem érdemes a munkahelyi ügyeket a magánélettel vegyíteni a céges laptopon, telefonon vagy táblagépen.

A koronavírus-járvány kitörése óta minden eddiginél több ember dolgozik otthonról, így személyes elektronikai eszközeink és a munkáltatónk által biztosított készülékek használatát minden eddiginél könnyebb vegyíteni.

Miért ne küldhetnénk el a céges laptopról egy-egy e-mailt a barátainknak? Ha már úgyis a kezünkbe adták, miért ne lőhetnénk el pár szelfit a céges telefonon?

A különböző eszközökön tárolt adatok keveredését nemcsak a munkáltatónk érdekében, hanem ami még fontosabb, családunk és barátaink biztonsága, valamint a magánéletünk és saját jólétünk érdekében is javasolt azonnal beszüntetni.

Érdemes felidézni egy esetet, amely John Deutch-csal, a CIA volt igazgatójával történt. 1996-ban, amikor Deutch otthagyta a Központi Hírszerzés igazgatói posztját, megkérdezte, hogy megtarthatja-e a kormány által kiadott számítógépeket, mert azokon olyan személyes, pénzügyi adatokat tárolt, amelyeket nem tudott semmilyen más gépre átmenteni, ugyanis nem volt saját, személyi számítógépe (ma már persze szinte hihetetlennek tűnik, hogy valaki ne rendelkezzen saját számítógépes eszközzel, akkoriban azonban ez gyakori volt).

A kormány néhány kikötéssel ugyan, de beleegyezett abba, hogy a számítógépeket kölcsönadja Deutch-nak, amíg a férfi vásárol egy saját eszközt, ahová le tudja menteni az adatait. 


John Deutch. Forrás: Profimedia

Gyorsan előre tekerünk néhány évet: kiderült, hogy a kormányzati számítógépek, amelyek Deutch marylandi otthonában voltak, internetkapcsolattal rendelkeztek, a merevlemezeiken pedig titkos információkat tároltak. A férfi később elárulta a nyomozóknak, hogy a családja is használta a gépet. Felesége mellett a számítógéphez Deutch fia is hozzáfért, aki rendszeresen meglátogatott rajta olyan pornó weboldalakat, amelyek közül az egyik cookie-kat telepített fel a számítógépre.

Bár nem volt bizonyíték arra, hogy Deutch kormányzati titkokat árult, vagy hogy a gépek szigorúan titkos információi veszélybe kerültek volna, vádat emeltek a férfi ellen a dokumentumok jogosulatlan megőrzése miatt, és 5000 dolláros bírságot (ma kb. 8000 dollárt, közel 2,5 millió forintot) kellett fizetnie. Az eset csak azért nem vont maga után súlyosabb következményeket, mert Deutch végül kegyelmet kapott, mielőtt a bíróság feldolgozhatta volna a vádakat.

Az emberek több mint fele személyes célokra is használja a munkahelyi eszközeit, és fordítva.

A Malwarebytes nevű víruskereső cég 2020 augusztusában végzett felmérése alapján az emberek 53 százaléka személyes e-mailek küldésére és fogadására, 52 százalékuk hírek böngészésére használja a munkahelyi gépét, míg 38 százalék rendszeresen vásárolni szokott online, 25 százalék a közösségi média profiljait látogatja, 22 százalék pedig letöltött vagy telepített valamilyen nem vállalati szoftvert a gépére.

A munkatársaid szemmel tarthatnak téged

A felmérések azt is kimutatták, hogy mivel a COVID-19 járvány miatt egyre több alkalmazott dolgozik otthonról, a munkáltatók közül jóval többen kísérik figyelemmel a vállalati eszközökön végzett tevékenységet.

„Minden ötödik vállalat alkalmaz valamilyen olyan technológiát, amely képes nyomon követni a munkavállalók online tevékenységét”

– olvasható a TechRepublic oldalán.

A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy ha valaki egyszer személyes adatokat visz fel a munkahelyi gépére, nagyon nehéz azokat onnan eltávolítani, ugyanis az adatok egyszerű másolása és törlése nem elég.

Ha például felteszel egy fájlt a gépre (pl. egy személyes fotót), amit később törölsz, a kép valójában nem tűnik el az eszközről, csak töröltként jeleníti meg az operációs rendszer, amit egy kicsit is hozzáértő személy bármikor újra elő tud hívni.

Ahhoz, hogy a személyes adataink valóban személyesek maradjanak, törölni kell a gép merevlemezét, vagy fizikailag meg kell semmisíteni a meghajtót, amire nem valószínű, hogy sor fog kerülni.

Egy jó tipp: ha már tele van a géped személyes fájlokkal, és nem akarod baltával szétverni, van egy módszer, amellyel mégis eltávolíthatod az adataidat a gépről. Tele kell másolni a munkahelyi laptopot olyan fájlokkal (pl. filmekkel), amiktől megtelik a merevlemeze. Ezt a műveletet 3-szor, 4-szer meg kell ismételni, mindig más fájlokkal. Egy adott terület többszöri felülírása után már nem lehet visszaállítani a korábbi adatokat a merevlemezről.

Persze a munkáltató továbbra is számon kérheti, miért töltötted le a Rendőrakadémia összes részét a gépedre, ám ez még mindig jobb, mintha a személyes fájljaid miatt vonnának felelősségre.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás