promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rendkívüli figyelmeztetést adott ki a Facebook, mindenkit érint a hír
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Facebook nemrég figyelmeztette a felhasználókat, hogy százmilliók személyes adatait tették közzé egy nyilvános honlapon. A nyilvánosságra hozott információk között telefonszámok, Facebook-azonosítók, nevek, helyek, születési dátumok, életrajzi adatok és e-mail címek is megtalálhatók.

Szombaton több mint 500 millió Facebook-felhasználó személyes adatait tették közzé egy hacker fórumon. Az ügy 106 ország több mint 533 millió Facebook-felhasználóját érinti, akiknek az adatait csalások elkövetésére is használhatják.

A számítógépes bűnözéssel foglalkozó hírszerző cég technológiai igazgatója, Alon Gal szerint a kiszivárogtatott adatok elsősorban kiberbűnözők számára bizonyulhatnak értékesnek, akik 

az emberek személyes információival visszaélve ki akarják csalni a felhasználók bejelentkezési adatait a profiljukhoz.

A személyes információkat egy ideig pénzért árulták a hackerek a fórumon, az adatkészletet azonban nemrég ingyenesen közzétették elérhetővé téve bárki számára, aki minimális programozói tudással rendelkezik.

Természetesen nem ez az első eset, hogy Facebook-felhasználók tömegeinek a telefonszáma került ki az online nyilvánosság elé. 2019-ben ugyanis volt egy hasonló eset, ami után a Facebook állítólag kijavította az adathalászat szempontjából sebezhető felületeket. Ez vagy mégsem történt meg, vagy a hackerek egy újabb rést fedeztek fel a pajzson.

Mindenesetre az ügy fényében azt tanácsoljuk olvasóinknak, hogy aki még nem tette, az kapcsolja be a kétlépcsős hitelesítési funkciót a Facebookon! 

„A kétfaktoros hitelesítés egy biztonsági funkció, amely a jelszavaddal együtt védi a Facebook-fiókodat. Ha beállítod a kétfaktoros hitelesítést, a rendszer a bejelentkezési kísérlet megerősítéséhez egy külön bejelentkezési kód megadását kéri tőled minden alkalommal, amikor valaki olyan böngészőből vagy mobileszközről próbálja elérni a Facebookot, amelyet nem tudunk azonosítani. Emellett értesítéseket is kérhetsz arról, ha valaki olyan böngészőből vagy mobileszközről próbál meg bejelentkezni, amelyet nem tudunk azonosítani.” 

– olvasható a Facebook adatvédelemre vonatkozó oldalán, ahol az is le van írva, pontosan hogyan lehet bekapcsolni ezt a funkciót. 

Ha e-mailben vagy SMS-ben üzenetet kapunk, hogy valaki be akar lépni a profilunkba, ne engedélyezzük, és azonnal változtassuk meg a jelszót! Árulkodó jel lehet az is, ha ismeretlen eszközről vagy külföldről próbál valaki jelszócserét kérni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás