promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elpusztíthatatlan, nyolclábú állat, amely Magyarországon is honos, de a világűrben is járt, kicsoda ő?
Borítókép:  SCIEPRO / SCIENCE PHOTO LIBRARY / SKU / Science Photo Library via AFP
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elpusztíthatatlan szuperlények.

Kukkants be a mikroszkóp alá és ismerd meg a túlélőbajnokok elsőszámú királyát, a medveállatkát, amitől mi, emberek is rengeteget tanulhatunk.

A medveállatkák tényleg úgy néznek ki, mintha miniatűr medvék lennének, nem?

A mackókra hajazó lényekben azonban nem ez a tulajdonságuk a legkülönlegesebb, hanem az, hogy valószínűleg képesek túlélni egy gigászi apokalipszist is vagy akár többet is. Ezek a mikroszkopikus nyolclábú állatkák a világűrben is jártak. Sőt, a Holdon most is ott vannak. Mindent kibírnak, akár 120 évig képesek meglenni folyadék nélkül.

Nem kevesebb, mint ezerháromszáz fajuk ismert, és ebből Magyarországon száz képviselújük él.

Az édesvízi mohák és zuzmók telepei a legkedveltebb élőhelyeik. Emiatt mohamalacnak is szokás őket hívni. Mindezt leszámítva mindenféle környezetben megfordulnak, a mélytengerektől a vulkánokon át, egészen a homokdűnékig.

A medveállatkák az állatok elit kategóriájába tartoznak, mivel képesek túlélni azokat a környezeti feltételeket, amelyeket a legtöbb ember már nem.

Megvetik lábaikat olyan hideg hőmérsékleten is, mint az abszolút nulla vagy a forrás feletti, az óceán legmélyebb árkainak hatszoros nyomásán és az űr vákuumában is kitartanak. Ez emberi mértékben számítva elképzelhetetlen, de mindenesetre irigylésre méltó.

Nagyfokú túlélési képességük részben annak köszönhető, hogy testükben egyedülálló fehérje van, a Dsup elnevezésű, amolyan "károsodást gátló" fehérje, amely megvédi a medveállatka DNS-készletét attól, hogy olyan dolgok károsítsák őket, mint például a talajban, a vízben és a növényzetben található ionizáló sugárzás.  

Egy másik csodálatos túlélési trükk is lapul a tarsolyukban, ami nem más, mint a kriptobiózis, az inaktivitás állapota. Ennek során a mikroállatok kinyomják az összes vizet a testükből, visszahúzzák a fejüket és a végtagjaikat, kis labdává alakulnak, és egyszerűen csak álomba szenderülnek, aztán persze ha a körülmények javulnak, kibontakoznak, és folytatják a mindennapjaikat.

A medveállatok szinte elpusztíthatatlanok.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás