promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Darth Vader lábai között van valami fura cucc, amit eddig nem vettél észre, pedig kitüremkedik
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az egy gatyapőc. De miért használták? Praktikus okai voltak vagy egyszerűen csak szerették volna közszemlére tenni őnagyságukat? VIII. Henrik egyik páncélját vesszük alapul, hogy magyarázatot találjunk a szóban forgó kérdésre.

A 15. és 16. században divatban volt az úgynevezet gatyapőc, egy ruhadarab, amely kezdetben ugyan praktikusan arra szolgált, hogy a ruhák szabásából fakadó hiányosságokat orvosolja, utólag viszont arra használták, hogy kiemlje a férfiasságot, kicsit talán túlzottan is megmosolyogtató módon. Ráadásul volt időszak, amikor még a lovagok páncélját is úgy készítették el, hogy ez nagyon jól látszódjon.

Magyar fordításban ezt gatyapőcnek hívjuk (népiese pedig töktakarónak), az angol eredeti szerint ez a codepiece.

A gatyapőc egyik leghíresebb ábrázolása Hans Holbein festményén tűnik fel, amelyen a vitézen, nagy magabiztossággal álló VIII. Henrik látható. Talán eddig nem figyeltétek a kép eme részleteit,

de bizony a király lába között valami nagyon feltűnően a kép előterébe türemkedik.

A gatyapőc a 16. században kiment a divatból, és közel 500 év alatt nem is tűnt fel a divatdiktátorok repertoárján, de 2020-ban újra megjelent, és bekerült egy luxuscuccokat gyártó cég dizájnelemei közé, mint arról anno a 444 is beszámolt. A pőc amúgy a hatalmi struktúrában elfoglalt helyet igyekezett kifejezni, nem pedig a termékenységkultusz állt az elnagyolt formák és az eszköz használata mögött. 

A gatyapőcöt Henrik páncéljába is beletervezték, az ábrázolás pedig 2014-ben váltott ki kisebb fajta sajtófelháborodást, amikor a Wolf Hall című BBC-s szuperprodukcióban a páncélruha bemutatásakor nem merték a közönségnek mutatni azt a bizonyos gatyapőcöt, mivel féltek a közönség reakciójától, és attól is, hogy ez

az egész dolog elviszi a showt és eltereli a figyelmet a műsor igazi mondanivalójától.

VIII. Henrik korának egyik nagy divateleme volt a gatyapőc, de a király még az átlag divatrajongóknál is jobban szerette ezt a kis eszközt. Ezért szinte mindenhol viselte. Még a páncélruhájába is beapplikálták. Ez azonban nem volt teljesen nóvum a 16. században, mint azt a történészek megjegyzik, a kor normái szerint a páncéruhák nagy részébe bekerült a gatyapőc. Csupán a filmkészítők siklanak ezen át sokszor, mikor kosztümös filmet készítenek.

Egy történet szerint III. Edward (1312-1337) angol király egy franciák ellen vívandó ütközet előtt megparancsolta a katonáinak, hogy gatyapőcöt mindenképpen vegyenek fel, és így álljanak ki a csatatérre,

hogy ezáltal is megfélelmlítsék az ellenséget.

A 16. század után kikopott a divatból, de a 20. században a szórakoztatóipar újból felkarolta, és dizájnelemként hasznosította, így például Michael Jackson egyes koncertjein viselt ilyen ruhadarabot, de Darth Vader, illetve Batman is hordta. Darth Vader páncéljának egyik központi eleme volt a maszk mellett

Majd filmnézés közben kérdezzétek meg a spanotoktól, tudja-e, hogy mi van Darth Vader lába között? Ha nem (vagy éppen valami egészen durvát felel), mondjátok el neki, hogy az bizony egy fekete gatyapőc, ami eredetileg rangjelzésként is funkcionált.

Amikor a cikket megírtuk, még nem tudtuk, hogy Dave Prowse pont ezen a héten fog meghalni, így az írás főhajtás az ő nagysága előtt is, hiszen nélküle sosem lett volna ennyire népszerű Darth Vader karaktere, még ha egy főgonoszról is van szó (akiben azért végig ott van a jóság). És sosem írtunk volna efféle cikket, ahol VIII. Henriktől egészen Vader nagyúrig jutunk. Az erő legyen vele odafent is! Örökké emlékezni fogunk rá! De nem is lesz nehéz, hiszen évente egyszer az eredeti trilógiát megnézzük, mert hiányzik, mert kell, mert jó, mert létszükséglet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás