promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Öt érdekesség Erzsébet császárnéról, azaz Sissiről
Borítókép:  Magyar Wikipédia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Koplalt, mint Lady Di, lovagolt és vívott, mint D'Artagnan, tornázott, mint Jane Fonda és meggyilkolták, mint J. F. Kennedy-t. A 19. század legszebb uralkodófeleségének tartott Erzsébet császárné népszerűsége sokféle módon vert gyökeret az emberek képzeletében. Kevesen tudják azonban, hogy milyen különös szokásai voltak. Az alábbiakban összeszedtünk öt olyan tényt Sissy hercegnőről, amelyekről nem biztos, hogy szó esik a történelemórákon. 

1. Életében Európa legszebb asszonyának tartották, szépségéből valóságos kultuszt űzött. 172 cm magas volt (néhány centiméterrel magasabb, mint a férje). A súlya sosem haladta meg az 50 kilót, derékbősége pedig mindvégig 50 cm maradt. Hogy alakját megőrizze, ebédre legtöbbször csak levest fogyasztott, és folyamatosan tornázott. Állandó koplalása miatt vérszegény lett és folyamatos fáradtság gyötörte. 

2. Egy alkalommal, mikor Korfu szigetére látogatott, bal vállára csináltatott magának egy horgony mintájú tetoválást.

Lánya feljegyzése szerint a császárra ez „szörnyű meglepetésként” hatott. 


Erzsébet királyné magyar koronázási öltözékében (Emil Rabending felvétele, 1867) Forrás: Wikipédia

3. Saját tehenészete volt. Hajóútjaira általában magával vitt két tehenet meg egy kecskét, hogy folyamatosan friss tejhez juthasson. 

4. Hagyományos kötelességei éppoly kevéssé érdekelték, mint a császárnéi ranggal járók. Elsősorban csak önmagával törődött: papagájaival és kutyáival játszott, rajongott a lovakért, és verseket írt. Bár nemigen érdekelte, mi történik körülötte a nagyvilágban, ez alól az egyetlen kivételt Magyarország jelentette. Latba is vetette nem csekély befolyását, hogy Ferenc Józsefet rávegye a magyarokkal való kiegyezésre.


Carl Pietzner és Ludwig Angerer fényképe Erzsébetről, 1898. Forrás: 24.hu

5. Szépségét egyedül rossz fogai árnyékolták be. Hogy elrejtse csúnya fogsorát, beszéd közben gyakran egy zsebkendőt emelt a szája elé, és alig nyitott ajakkal beszélt. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás