promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A kenyeret szállító harci járművek elakadnak, az utasok tolják a BKV-buszt
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Aki már (vagy még) eszénél volt 1987 januárjában, soha nem felejti el az akkori havazást, amely a lakosság számára minden idők telévé varázsolta ’87 telét. Mivel a fiatalabbak talán elmondásokból sem tudják, milyen is volt ez a tényleg legendás tél, a mostani szakadatlan havazás és az országszerte kialakult állapotok láttán nem árt feleleveníteni. Meg amúgy is.

Ami a személyes emléket illeti, 1987. január 11-én vasárnap este az Erkel Színházban láttam gyerekként a Don Pasquelét, Melis György címszereplő pedig megváltoztatta közben a szövegét, valahogy így:
Nekem nincs szívem, csak hó.

Mire az előadás véget ért, a BKV járművek többsége már nemigen tudott mit kezdeni a hóhelyzettel, de mindez semmi volt ahhoz képest, ami másnap várt a hazánkra. Hétfőn nagy örömünkre hazaküldtek minket egész hétre az iskolából, ebből aztán hatalmas népvándorlás lett (a konkrét esetben a Fehérvári úton), mert akkor aztán már tényleg nem járt semmi a napok óta tartó havazástól. Hétfőnként még nem volt adás a tévében (mármint a Magyar Televízióban, mást pedig nem lehetett fogni), közel egy évtizeddel jártunk az internet hazai térhódítása előtt, számítógépek terén a Commodore-nál tartottunk és az is alig volt valakinek, szájról szájra terjedt viszont, hogy a lakosság szórakoztatására ezen a hétfőn mégiscsak lesz valami, mégpedig a My Fair Lady! És volt, családostól néztük.




De nézzük, hogyan emlékeznek mások azokra a felejthetetlen napokra. Néhány éve, a 25 éves évfordulón az Index szemezgetett a visszaemlékezésekből, Ilyen volt a Mesetél címmel. Mi pedig most szemezgetünk a szemezgetésből. Szinte mindenkinek volt ugyanis egy története.

Kenyeret vinnének a harci járművek, de elakadnak
A Hungárián, az azóta már lebontott Dél-Pesti Kenyérgyár előtt több tucat páncélozott harci jármű állt, hogy vigyék a kenyeret.

„A hófúvásban elakadt civil járművek kiszabadítására indult harci járművek is elakadtak, már nem is emlékszem, hogy végül a tankokkal oldották-e meg a káoszt, vagy mivel. És egy csomó katonát még tányérsapkában küldtek szabadságra, úgyhogy visszajövet sokaknak lefagyott a füle. Hetekig őrületes móka volt a fülüket piszkálni.”

Néhányan megtanulnak kenyeret sütni

„Este átjött a szomszéd néni és megtanította anyukámat kenyeret sütni, mert már felröppentek a hírek a várható élelmiszer-, de különösen a kenyérhiányról. Ha jól emlékszem, csak akkor az egyszer sütöttünk kenyeret."

Usankát a gyerekekre!
A Híradóban Moldoványi Ákos arra hívta fel a szülők figyelmét, hogy a GYEREKRE mindenképpen adjanak usankát a szülők ilyen időben! Na ezen röhögött otthon az egész család, hogy most aztán elmennek és Moldoványi Ákos felhívására mindenképp szereznek a nővéremnek és nekem egy usankát, mert anélkül elpusztulunk!!!

Hókotró segített a csajozásban

„A szomszéd anyuka a velünk egyidős két gyerekével (10 és 9 évesek) nekivágott. A busz még levitte őket, de persze még nem volt mobiltelefon meg net, úgyhogy csak akkor derült, hogy be van zárva az iskola, amikor odaértek. visszafelé meg már nem jött busz, úgyhogy elkezdték legyalogolni a cirka 2 km-es kaptatót. Persze nem bírták sokáig, de aztán jött egy hókotró, ami megmentette őket. A folyosón összetalálkoztunk, de nem nagyon lehetett felismerni a triót, mert sugárirányban volt ráfagyva az arcukra a takony. Viszont ezzel a hókotrós sztorival a barátom minimum fél évet tudott csajozni a káromra.”

Az utasok tolják meg a 79-es buszt
„A csepeli Belker Szállító Vállalat IFA szerelőműhelyében dolgoztam, a Szállítók útján, mint pályakezdő. Nem laktam messze, 3-4 buszmegállónyira. Amikor megjött a busz – ha jó emlékszem, a 79-es – felszálltam rá, de már láttam az arcokon, hogy valami nem stimmel. A busz megpróbált kiállni a megállóból, de a kereke elpörgött a nagy hóban, és meg sem tudott moccanni. Ekkor a sofőr beleszólt a mikrofonba: Na jól van, emberek, megint meg kell tolni. Leszálltunk vagy tízen, kitoltuk az útra, és gyorsan felugráltunk rá. Így ment ez minden megállóban. Mire beértem, teljesen leizzadtam. Életem legmelegebb téli reggele volt.”

Mátyás király legendája igaz

„Még a kommunista diktatúra idején általában kinevetett történelemtanárokat is rehabilitálta a 86-87-es tél, hiszen Budapestnél majdnem teljesen befagyott a Duna, így Mátyás megkoronázása már nem is tűnt olyan Nagy Imre-i méretű, ordas hazugságnak.”

(AA)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás