promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Épül-szépül a mesterséges szigetcsoport Európa egyik legnagyobb taván
Borítókép:  Fotó: japantimes.co.jp
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A hollandok környezettudatossága minden határon túlmegy, ennek ékes bizonyítékai a napelemekkel kirakott, vagy használt budipapírból épített kerékpárutak. Ezúttal az élővilág védelmének egészen újszerű módszerével rukkoltak elő: mesterséges szigetet építettek egy tó közepébe, hogy újra az állatoké, növényeké lehessen, ami egykor az övék volt.

A helyszín a Markermeer-tó, mely Európa egyik legnagyobb édesvízi tava, 700 négyzetkilométeres kiterjedésű. A legtöbb holland tóhoz hasonlóan ez is mesterséges kialakítású, az óceánból választották le egykor.

A Natuurmonumenten civil szervezet, zömmel adományokból összesen 60 millió eurót gyűjtött össze arra a célra, hogy a következő két évben az állat és növényvilág számára is élhetővé tegyék a tó egyik részét. Hordalék, agyag és homok felhasználásával zátonyokat, homokpadokat, összesen öt szigetet hoztak létre a tó egyik felében, viszont ez zavarossá tette a környező vízfelületet, az állatok, növények egy része így nem tud megtelepedni ott. A központi szigeten ezért kialakítanak egy olyan „folyosót”, ahol a természet mocsaras területet tud majd létrehozni, és így a madarak táplálkozni, esetleg költeni tudnak.
markmeer szigetek2

A fő sziget egyébként most is látogatható, jönnek is a turisták lelkesen. Madárlesek, kitaposott ösvények találhatóak rajta, sőt a sziget őrei számára egy házat is építettek. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem egy emberi civilizációtól teljesen elzárt területet hoztak létre, de legalább tettek azért, hogy a vadvilág terjeszkedjen.
markmeer szigetek3
Egykor hemzsegtek errefelé a halak, egészen addig, míg a Markermeert le nem választották egy gáttal az IJsselmeertől
– mesélte a brit Daily Mailnek Andre Donker, a sziget egyik őre. Hozzátette, amióta a gát felépült, a szigeteken most sarjadt ki először friss nád a földből.

Jelenleg évi 30 ezer fecske látogatja a szigeteket, és 127-féle növényfajta telepedett már meg. Mivel a környező vizekben a planktonok is rendkívüli módon elterjedtek, ez a madarak hosszú távú maradását vetíti előre.

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás