promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Videón nézhetjük meg a galaxisunk szívében tátongó fekete lyukat
Borítókép:  Constellation Guide
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A tudósok régóta feltételezték, hogy a legtöbb galaxis centrumában egy óriási feketelyuk található, de eddig nem rendelkeztek pontos vizsgálati eredményekkel, hogy ezt száz százalékosan kijelentsék a saját galaxisunk esetében is.

Mára már bizonyítást nyert, hogy a fekete lyuk gravitációs tere ugyanúgy ellipszis alakú pályára kényszeríti a környező csillagokat (nem pedig elnyeli őket, ahogy azt sokan képzelik), mint ahogy a Nap is teszi azt bolygóival.

Sőt, amikor egy csillag a pályáján keringve a fekete lyuk közelében halad el, elképesztő sebességre gyorsul fel, távolodva tőle pedig folyamatosan lassul. A keringési sebességének a csúcsa a fekete lyukhoz legközelebbi pályapontján akár a fénysebesség nem elhanyagolható százaléka is lehet.

Ezen tényeket alapul véve kezdték el megfigyelni néhány éve a mintegy 25 ezer fényévre található és a Nap tömegénél nagyjából 4 milliószor nehezebb objektum, a  Sagittarius A* közelében mozgó csillagokat, hogy bizonyítható legyen, hogy a képződmény valóban egy gigantikus méretű fekete lyuk a galaxisunk szívében.

Így esett a választás az S2-re, mivel ennek a csillagnak a pályája halad el legközelebb az Sgr A*-hoz .
S2 csillag pályája

A VLT-n működő rendkívül érzékeny műszerek infravörös mérései segítségével a csillagászok követni tudták az S2 csillag mozgását, amint 2018 májusában elhaladt a fekete lyuk közvetlen közelében. Májusban, a legnagyobb közelség idején a csillag mindössze 20 milliárd kilométerre járt a fekete lyuktól, ahol több mint 25 millió km/h sebességgel – a fénysebesség majdnem három százalékával – száguldott.

A GRAVITY nevű műszer olyan éles képeket készített az S2 mozgásáról, amin a csillag fényének a ragyogása mindvégig megfigyelhető volt fekete lyuk körül. Ez annak köszönhető elsősorban, hogy a fekete lyuk igen erős gravitációs teréből távozó fény hullámhossza rendkívül megnyúlik, és ezáltal kirajzolódott a csillag keringési pályája, vagyis a csillag a saját fényével rajzolta körbe az Sgr A* kiterjedését is.

A GRAVITY segítségével továbbá infravörös kitöréseket és a fénysebesség 30 százalékával mozgó gázcsomókat figyeltek meg a Sagittarius A* eseményhorizontjaközelében húzódó körpályán.
Sagittarius A*

A napokban az ESO megosztotta kutatási eredményeket és többek közt azt a videofelvételt, melyen elsőként szemügyre vehetjük a Tejútrendszer középpontjában elhelyezkedő szupermasszív fekete lyukat.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás