promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tesztelték, hogy vajon mennyire vízálló az iPhone XS
Borítókép:  CNET
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Mint azt már sokan tudják, nemrégiben jelent meg az Apple egyik legújabb csúcsmodellje, az iPhone XS, ami kategóriájának egyik legdrágább telefonja a maga 350-400 ezer forintos árával.

Természetesen a gyártó minden földi jóval és felszereltséggel ellátta a telefont, ami valljuk be, hogy el is várható egy ilyen magas árfekvésű, enyhén szólva túlárazott készülék esetében.

A napokban a CNET online hírportál munkatársai vették górcső alá az Apple új csúcsragadozójának a fizikai tulajdonságait, és letesztelték, hogy valóban megfelel-e az előzetes ígéreteknek, miszerint a készülék komoly víz- és folyadékálló képességgel rendelkezik.

A vízállóság nem egy új jelenség az iPhone eszközeinek tekintetében, azonban a gyártó – saját bevallása alapján is – kiemelt figyelmet szentelt jelenlegi zászlóshajójuk specifikációinak ezen szegmensére. A készülék meg is kapta a legújabb IP68-as minősítést, ami azt jelenti, hogy legfeljebb két méter mélységig vízállónak kell lennie. Ez idáig nem sok okostelefon büszkélkedhet ezzel a plecsnivel, ugyanis a régebbi vízálló telefonoknál sokáig az IP67 minősítés számított etalonnak, ami egy méteres vízmélységet írt elő.
Tesztelték vajon mennyire vízálló az iPhone XS 2

Phil Schiller, az Apple marketing vezetője kifejezetten arra buzdította a vásárlókat a szeptember végi termék demonstráción, hogy nyugodtan vigyék magukkal a készüléket, ha netán úszni mennek.
Szóval, ha netán úszni támadna kedved a medencében, nyugodtan dobd bele a vízbe a telefond… Ne aggódj, csak merülj le érte, ragadd meg és hozd ki, majd megszárítod, és minden rendben lesz
– mondta Schiller.

És Schiller nem állt meg a medencés példánál.
Csapatunk ezenkívül számos különböző folyadékkal tesztelte: klórozott vízben, sós vízben, narancslében, teában, borban, és még sörben is. Ez volt az egyike az eddigi legviccesebb tesztsorozatunknak, amit az Apple-nél csináltunk
– tette hozzá.
Tesztelték vajon mennyire vízálló az iPhone XS 3

Ezen állításokon felbátorodva a CNET szerkesztője, Vanessa Hand Orellana is úgy gondolta, hogy aláveti a telefont ezeknek a teszteknek.

Medence teszt

A telefont bekapcsolt állapotban egy 1,8 méteres vízzel teli medence aljára helyezték, és az időmérőt elindítva ott hagyták kicsivel több, mint 30 percen keresztül.
Miután kihozták a vízből, az Apple előírása szerint lemosták a készülékről a klórt csapvízzel, és egy szöszmentes ruha segítségével szárazra törölték, kikapcsolták és körülbelül még 15 percig száradni hagyták, majd újra bekapcsolták. (Ezzel kapcsolatban szükséges megjegyezni, hogy az Apple figyelmeztetését érdemes mindenképp betartani, miszerint minimum 5 órát kell várni, mielőtt újra csatlakoztatnánk a telefont a hálózathoz.)

A bekapcsolást követően elsőként a fizikai gombok és az érintőkijelző működését ellenőrizték le. A készülék elsőre bekapcsolt, a lenémító gomb rendeltetésszerűen működött, valamint a képernyő is tökéletesen reagált az érintésre.

Azonban a hangszórót kipróbálva, már akadt némi probléma, ugyanis alig jött ki hang az alsó- és az előlapi speakerekből. Mint kiderült, a hangszórókon beszivárgott víz nem tud olyan gyorsan eltávozni, ezért annak több idő kell a teljes kiszáradáshoz. Egy éjszakán keresztül pihentetve, másnapra már javult a helyzet, azonban még mindig recsegett az előlapi hangszóró, és észlelhető volt egy-egy belőle előbukkanó kis vízcsepp. Fejjel lefelé fordítva és még egy éjszakát pihentetve viszont már helyreállt a világ rendje, és az XS ismét a megszokott minőségben szólalt meg.

Üdítő és egyéb folyadék teszt

Elsőként a narancslevet kóstoltatták meg a telefonnal, szimulálva, mikor az íróasztalon felborul az üdítővel teli pohár és beborít mindent a cukros lé, köztük a készüléket is. Ezt követően alaposán lemosták a mobilt csapvízzel, és láss csodát, minden funkciója tökéletesen működött!

Majd ezt követte a forró tea és a vörösbor, illetve a sör teszt, és mindegyikről elmondható, hogy derekasan állta a próbát az XS. Úgy látszik ilyen esetben a hangszórót nem éri annyi folyadék, hogy annak több idő kelljen a teljes száradáshoz, a leöblítést követően sem.
Tesztelték vajon mennyire vízálló az iPhone XS 4

Végül a tengervíz habjainak vetették alá a mobil tűrőképességét, minek során egy néhány centiméter mély vízbe ejtették a kamerájának használata közben, és benne hagyták pár másodpercig. A kihalászását követően, ebben az esetben is tovább működtek a telefon funkciói.

Konklúzió

Végeredményképpen elmondható, hogy jól állja a sarat az XS a folyadék és víz alatti próbát tekintve. Azonban nem tanácsos folyamatosan ilyen kihívások elé állítani, ugyanis mint láthatjuk, ilyenkor kerül némi folyadék a szerkezetébe, ami jó eséllyel egy-két nap alatt ugyan eltávozik – ellenben az Apple nem fedezi a jótállásban az esetleges folyadékkárosodásokat. Így mindenki döntse el, hogy megéri-e kockáztatni, hogy esetlegesen pont az ő készüléke megy tönkre egy medencés parti alkalmával.

(Horváth Gábor)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás