promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem lassít az emberiség: újabb nyolc madárfaj halhat ki
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Aki látta már a Rio című animációs filmet, pontosan tudja, mi fán terem a kék ara papagáj. Egészen pontosan a Spix-ara papagáj, amely Johann Baptist von Spix német természettudósról kapta a nevét. A Jesse Eisenberg hangjával életre keltett kékszínű madár a film főszereplője, és egészen a jelenkorig a dél-amerikai őserdők nemes lakója volt. Az ember megállíthatatlan terjeszkedésének hála a faj hamarosan eltűnhet a Föld színéről.

Egy nemrég publikált tanulmány szerint ebben az évtizedben nyolc madárfaj pusztul(hat) ki. Mindegyikük otthona az erdőírtás áldozatául esett, túlélésük így szinte lehetetlenné vált. A BirdLife International által nyilvánosságra hozott listán a Spix-ara mellett olyan fajok szerepelnek, mint a Pouli-gyapjasmadár, a pernambucoi törpekuvik, és a Cichlocolaptes mazarbarnetti (amelynek nem leltem fel a magyar nevét).

 

Kipusztulásuk azért is tragikus – azon túl, hogy végleg eltűnnek a környezetünkből –, mert az eddigi kihalások jellemzően kisebb, elzárt területekre korlátozódtak, szigetekre például, ahol egy ragadozó faj könnyedén kipusztíthat egy teljes állományt. A most veszélybe került nyolc faj közül azonban öt Dél-Amerika hatalmas – egyre zsugorodó – erdeiben élt, elvesztésük ezért is komoly jelzés az emberiség számára.

Stuart Butchart, a BirdLife International vezető tudósa hangsúlyozta, az emberek úgy gondolnak a fajok eltűnésére, mint valami régmúltba vesző dologra, holott ezek a madarak a szemünk láttára tűnnek el végleg.
Az ember terjeszkedése miatt teljes fajok pusztulhatnak ki
– figyelmeztetett. Jelen pillanatban a tudósok összesen 26 ezer veszélyeztetett fajt tartanak nyilván, ezek mindegyike eltűnhet rövid időn belül, ha nem vigyázunk rájuk jobban.

Butchart ugyanakkor elmondta, a Spix-ara számára még lehet remény, ha sikerül a fogságban tartott példányok utódait visszavadítani, vagyis, ha a tudósok sikerrel juttatják vissza a madarakat az erdőbe, és ezek a ketrecben felnőtt egyedek képesek lesznek alkalmazkodni a vadvilághoz. A másik hét szárnyas azonban örökre eltűnt az égről.
Nyilvánvalóan már túl késő, hogy segítsünk ezeknek a fajoknak. A most közölt lista azonban talán arra inspirál majd mindenkit, hogy megduplázzuk erőfeszítéseinket a kihalások megakadályozása érdekében
– fogalmazott Butchart.

(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás