promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újfajta legális doppingszer hasít a focisták körében
Borítókép:  Forrás: Instagram
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A guarani és tupi dél-amerikai törzsek nem gondolták volna pár száz évvel ezelőtt, hogy az általuk fogyasztott teát egyszer még legális ajzószerként használják majd az Atlanti-óceán túlpartján. Pedig ez történt: a yerba mate tea ma az egyik legkedveltebb élénkítő ital a futballisták körében, népszerűsége meredeken ível felfelé. Amely öltözőbe egyszer egy dél-amerikai játékos beteszi a lábát, a kávé vagy az energiazselé kikopik, s ezt felváltja a yerba.

A teafajtát az indiánok leginkább orvosi célra használták, s a kontinensen hódító spanyolok már a 16. században felfedezték áldásos hatását. Így kezdett el világszerte terjedni, ma Brazília a legnagyobb yerba exportőr, a legnagyobb fogyasztó pedig Uruguay, de nagy mennyiségben isszák az italt a Közel-Keleten is. A tealevél tartalmaz koffeint, ami ugyebár erősen serkentő hatású, sőt mangánt és magnéziumot, B és C vitamint, sőt a vérkeringést segítő antioxidánst is. Az orvosok szerint nem csupán kedélyjavító, de fokozza a koncentrációs képességet, csökkenti a cukorbetegség esélyét, és még a fogyókúrához is használják. Sokan megfázás esetén is hörbölik.

Az Instagramon Neymartól Kun Agüeron át Gonzalo Higuainig mindenki büszkén posztolja a yerba mate-s szelfiket.

aguero yerba

Neymar és Messi a Barcelona, Agüero a Manchester City, Higuain vagy épp a szintén argentin Dybala a Juventus öltözőjében terjesztette el a teázás szokását.

Az Atlético Madridnál az uruguayi Diego Godín és José Giménez, illetve az argentin játékosok, és persze a brazil Filipe Luís a francia Antoine Griezmannt „fertőzte meg”.

griezmann yerba

Olyan is előfordul, hogy a csapat edzője a forrás: a Tottenhamnél például a szintén argentin Mauricio Pochettino. „A Tottenhamnél először csak az argentin játékosokkal ittuk, de most már egyre többen fogyasztjuk a yerba mate-t. Meg kell, hogy mondjam, én egy egy kicsit függő is vagyok, annyit iszom” – mondta a The Sun című brit lapnak a tréner.

Mivel az angol Premier League-ben rendkívül sok dél-amerikai labdarúgó játszik, itt nő a leggyorsabban a yerba iránti vonzalom. Ami újdonság, hogy a Dél-Amerikán kívüli futball válogatottak is rákaptak a yerbázásra. Az angol nemzeti tizenegy – itt jön újra a képbe az angol bajnokság – például immár szintén a yerba mate-re esküszik.

Ahogyan mások kávézás közben kapják le magukat, az uruguayi válogatott a csapatgépen yerba teázás közepette fotózkodik.

uruguay yerba

A yerbázás a szociális élet ugyanolyan terepe, mint egy kávézházi beszélgetés: Dél-Amerikában a díszes yerba tea tökökkel a kézben, benne a különleges szívószállal ücsörögnek hölgy- vagy épp férfitársaságok.

A yerba teát különleges módon készítik el, nem mindegy, mennyi levél van a kancsóban, s milyen szögben öntik rá a forró vizet. Az ital ízét legtöbben a tea és a kávé keverékeként írják le.

Az, hogy manapság a világ legjobb játékosai fényképezkednek egyre sűrűbben yerba teázás közepette, felmérhetetlenül nagy, és ami fő, ingyenes reklám a tea forgalmazóinak.

A yerba teát természetesen Magyarországon is meg lehet venni. A webshopokban egy 400 grammos kiszerelésű teacsomag közel 3000 forintért kapható.

(A képek forrása: Instagram)

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás