promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Megtalálta Milák Kristóf gyenge pontját a legyőzője, el is árulta azt

Megtalálta Milák Kristóf gyenge pontját a legyőzője, el is árulta azt

Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions

Legalább két válasz van arra, hogy Milák Kristófot miért tudta legyőzni francia ellenfele.

Alig egy hónapja, július 31-én ugrott a párizsi olimpiai medencébe Milák Kristóf, hogy megvédje a 200 méteres pillangóúszásban elnyert korábbi olimpiai elsőségét. Egészen az utolsó méterekig úgy tűnt, meg is lesz az újabb arany, de Léon Marchand hamarabb csapott a célba, így Milák ezüstéremmel vígasztalódhatott. Nagyon sokáig nem lehetett maga alatt a Honvéd 24 éves világklasszisa, mert alig pár nappal később 49.90 másodperces idővel aranyérmes lett 100 méter pillangón. 

Az olimpiai érmekkel kapcsolatban lenne miről kérdezni Kristófot, de az ország egyik legtehetségesebb úszója nem szívesen nyilatkozik a felkészüléséről, az eredményeiről és úgy általában semmiről.

Ellentétben Milákkal a már fentebb említett Léon Marchand edzője egy ötvenperces videóinterjúban beszélt többek között arról, hogyan sikerült legyőznie Milákot az olimpiai döntőben. Bob Bowman a huszonháromszoros olimpiai bajnok amerikai úszó, minden idők legsikeresebb olimpikonja, Michael Phelps edzője is volt korábban.

„Tudtuk, hogy Milák erősen fog kezdeni, hiszen ő egy elképesztő úszó, lenyűgöző teljesítménnyel. Az volt az esélyünk, ha Léon 150 méternél minél közelebb tud maradni hozzá. Úgy éreztük, hogy az utolsó ötven méteren képes lesz erősebb hajrát venni. Idén nem láttunk olyan versenyt, ahol 200 pillangón Milák igazán jól hajrázott volna”

– mondta Bowman.

 

A világhírű tréner többször is megnézte Milák Kristóf úszásait.

Bowman részletesen kielemezte a technikáját és a stratégiáját, végül arra a döntésre jutottak, hogy az utolsó ötven méteren lehet esélyük ellene, ha az utolsó forduló után egy erős delfinezéssel Léon lendületet vesz. A terv sajnos bevált, ami miatt egyszerre csodálhatjuk a francia úszót és van miért neheztelnünk is rá. 

Hosszú Katinka háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok magyar úszónő az olimpiai idején azzal vádolta a Magyar Úszószövetséget (MÚSZ), hogy ők tették lehetetlenné Milák győzelmét. Hosszú szerint Marchand azért tudott győzni, mert a magyar illetékesek azt nyilatkozták a verseny elején: Milák edzéshiánnyal, állóképességbeli lemaradással küzd. Ebből egy amatőr versenyző is kikövetkeztetheti, hogy ha az ellenfele mindent belead, ahogy az egy olimpiai döntőben elvárható, a hajrában már vethető lesz.