promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Rendkívüli: elvehetik Imane Khelif aranyérmét?

Rendkívüli: elvehetik Imane Khelif aranyérmét?

Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions

Máris elveszítheti az aranyérmét Imane Khelif?

Imane Khelif esete igen rendkívüli, hiszen korábban nem volt még arra példa, hogy egy XY kromoszómával rendelkező női versenyző elindulhatott az olimpiai játékokon. Hatalmas botrány robbant ki az algériai sportoló miatt, aki nőnek született és nőként éli az életét, de mégis sokan igazságtalannak érzik, hogy a magas tesztoszteronszintjével úgymond unfair előnyre tett szert az ökölvívó mérkőzéseken. Első ellenfelét, az olasz versenyzőt mindössze 46 másodperc alatt megverte, majd jött Hámori Luca, aki ugyan kitartóan és sportszerűen végig küzdötte mindhárom menetet, mégis alulmaradt a "túlerővel" szemben.

Végül aranyéremmel zárta a párizsi olimpiát Imane Khelif, de amint nyakába került az elismerés, teljesen elborult az agya, és elkezdett mindenkit beperelni, akiben egy kicsit is ellenséget lát.

Sokan nagyon nem örülnek annak, hogy az algériai ökölvívó első helyen végzett Párizsban, Imane Kheliffel kapcsolatban hazánkban is több szakember szólalt meg; többek között Kovács Kokó István, aki egész egyszerűen csalónak nevezte a sportolót.

Szabó Gábor, az Eurosport főszerkesztője pedig az ATV műsorában beszélt arról, hogy nem szabadott volna hagyni, hogy Khelif elinduljon az olimpián; véleménye szerint a sportban két alapelvnek kell érvényesülnie - ez a fairség és a biztonság. Felmerült most a kérdés, hogy a kialakult botrány miatt

elvehetik-e Imane Khelif aranyérmét?

Tekintve, hogy a Nemzeti Olimpiai Bizottság engedélyezte a sportoló indulását, a válasz elsőkörben az lenne, hogy nem, de a helyzet nem ilyen egyszerű. A Széchenyi-díjas immunológus professzor és génkutató, Falus András szerint az algériai olimpikon helyzete biológiai doppingnak tekinthető, márpedig ha egy sportoló doppingvizsgálata pozitív eredményt mutat, akkor az illető érmét visszavonhatják.

Hogy utólag lesz-e ilyen vizsgálat, az a NOB-on múlik, de sokan már azért is elvennék Imane Khelif aranyérmét, mert sportszerűtlen küzdött a többi női versenyzővel szemben.

(Forrás: femcafe)