promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Hámori Luca újra a botrány közepén találta magát, nem tud szabadulni az Imane Helif elleni meccstől

Hámori Luca újra a botrány közepén találta magát, nem tud szabadulni az Imane Helif elleni meccstől

Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions

A párizsi szervezők alaposan belenyúltak a darázsfészekbe Helif szerepeltetésével. 

Kis túlzással élve Imane Helif algériai bokszoló volt Magyarorzságon az olimpia legnagyobb sztárja. A vitatott nemiségű bokszoló nemzetközi figyelmet keltett, miután pert indított olyan hírességek ellen, mint J.K. Rowling, Elon Musk és Donald Trump, internetes zaklatás vádjával. Helif jogi lépései olyanokat céloznak, akik szerinte szándékosan rontották a hírnevét.

Hámori Luca edzője, Varsányi Áron, szintén megszólalt az ügy kapcsán. Varsányi elmondta, hogy Hámori néhány posztot tett közzé Helifről, amelyeket a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) utasítására eltávolítottak. Hámori és edzője szerint az ügy rendkívül bonyolult, különösen a NOB és az IBA (Nemzetközi Boksz Szövetség) közötti feszültségek miatt.

Imane Helif vitája azzal kezdődött, hogy magas tesztoszteronszintje miatt kizárták a világbajnokságról, de ennek ellenére indulhatott az olimpián. Helif az olimpián minden menetet megnyert, beleértve a magyar Hámori Luca elleni mérkőzést is, és végül aranyérmet szerzett. Az olasz Angela Carini elleni mérkőzés után robbant ki a nemzetközi botrány, amikor Carini nem fogott kezet Heliffel, majd bocsánatot kért az incidensért.

Varsányi Áron szerint az ügy alaposabb vizsgálatot igényelne, mivel a nemi jellegekkel és hormonszintekkel kapcsolatos kérdések bonyolultak. Az edző kiemelte, hogy Hámori és csapata elégedett a teljesítménnyel, és készülnek a decemberi magyar bajnokságra. Az eset rávilágít a nemzetközi sport szövetségek közötti konfliktusokra, amelyek komoly hatással lehetnek a sportolók karrierjére.

Az ügy nem csupán a bokszvilágot érintette, hanem szélesebb körű vitát indított el a sportban alkalmazott szabályozások, a nemi identitás és a hormonális különbségek kezelése kapcsán. Helif esete megmutatta, milyen nehézségek adódhatnak, amikor a sportolók nemi jellege és teljesítménye körül viták alakulnak ki, és hogyan válhatnak ezek a kérdések nemzetközi jogi ügyekké.

Hámori Luca és edzője továbbra is pozitívan tekintenek a jövőbe, és készen állnak arra, hogy visszatérjenek a ringbe, remélve, hogy a következő mérkőzéseken is sikeresek lesznek, miközben tanulnak a mostani tapasztalatokból.

forrás: VG