promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egyedüli magyarként nyűgözött le mindenkit a 14 éves Koós Lili a műkorcsolyázók világversenyén
Borítókép:  Majoros Eszter
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Koós Lili még csak 14 éves, de már világsikereket ér el.

Hazánk egyik kiváló műkorcsolyázóját, Koós Lilit már többízben bemutattuk itt a Promotions-ön, hiszen fiatalkora ellenére olyan sikereket ér el nemzetközi versenyeken, ami előtt a legprofibbak is megemelnék a kalapjukat. Koós Lili 3 éves korában kezdett el korcsolyázni, most 14 éves, de már elmondhatja magáról, hogy például egyedüli magyarként dobogós helyen zárt az Egyesült Arab Emírségekben található Al-Ain városában megrendezett világversenyen, illetve most Észtországban mérettette meg magát a 2024-es Tallin Trophy Kids-en, amire a világ minden részéről a legjobb korcsolyázók érkeztek; több, mint 340 induló volt, de most is a dobogón tudott végezni.

Koós Lili a legutóbbi versenye után nyilatkozott a Promotions-nek.

- Először is hadd gratuláljak neked az újabb dobogós helyezéshez. Ugyebár Tallin-ban is egyedüli magyar indulóként versenyeztél; mennyiben volt ez másabb, mint mondjuk a tavalyi dubaji sportesemény?
- Én a Young 2009/2010 Girls kategóriában indultam 11 versenytársammal, ez nehezebb volt egyébként, mint a tavalyi dubaji kategória. Nagyon erős volt a mezőny, így is a 3. helyen végeztem 25.55 ponttal, aminek nagyon örülök. Nehéz szezonon vagyok túl, hiszen új kategóriában versenyeztem - ezt a szezont a C Silverben, amiben magasabb technikai követelményeknek kellett eleget tenni, mint tavaly.

- De hiába magasabbak az elvárások a felsőbb szinteken, te mégis mindig a dobogón zárod a versenyeket.
- Szinte minden versenyen dobogón végeztem, kivéve egy alkalommal, akkor csak 4. lettem, de ez sok erőt adott ahhoz, hogy még jobban küzdjek, és ne adjam fel. A tallinni verseny újabb kihívások elé állított, hiszen itt még magasabb szintű technikai elemeket kellett tartalmaznia a programomnak, ami még 30 másodperccel hosszabb is volt, szóval ez volt az eddigi legnehezebb versenyem.

- Elképesztő sokat edzel, gyakorlatilag mondhatjuk, hogy te korcsolyával a lábadon, a jégen fekszel és kelsz. Még csak 14 éves vagy, mennyire nehezen tudod a versenyszintű műkorcsolyázást összehozni a tanulással?
- Nyilván az egész szezonra való felkészülést nehezítette, hogy most felvételiztem a középiskolába, így a tanulás miatt nem tudtam annyi edzésen részt venni. Szerencsére a felvételim nagyon jól sikerült, felvettek abba a gimnáziumba, amibe szerettem volna bekerülni. Hozzá kell tennem, hogy az intenzív edzések miatt sokat hiányoztam az iskolából, de Csébi András igazgató úr maximálisan támogatott minket, amiért nagyon hálás vagyok neki.

(Koós Lili dobogós helyen végzett a tallini versenyen. Fotó: Majoros Eszter)

- Említsük meg, hogy Galambos Rita, a Jégördög SE vezetőedzője a te mentorod vagy mestered, én azt gondolnám, hogy egy kapcsolatban, mint a tiétek, szükség van arra, hogy az edző ne csak szakmailag, de lelkileg is támogasson. Ez nálatok mennyire van meg?
- Akárcsak a családom, Rita is támogat mind szakmailag, mind lelkileg. Most is keményen készültünk erre a versenyre, mindössze 5 hetünk volt rá, de mégis sikerült egy teljesen átalakított kűrrel (műkorcsolyázásban a szabadon választott gyakorlatok együttese - a szerk.) elindulnunk.

- Mi a következő állomás, milyen terveitek vannak?
- A következő szezonra már elkezdtük a felkészülést, ahol szintén egy erősebb kategóriában, valószínűleg a C Goldban fogok versenyezni. Mint minden szezon végén, most is vannak új tervek; mint a létrán, úgy megyünk egyre feljebb Ritával.

- Amire még felfigyeltem veled kapcsolatban, hogy te már 14 évesen arra törekszel, hogy példát mutass a korodbelieknek, és ennek okán van egy együttműködésed most a szponzoroddal.
- A Tutti Juice és a Füssi Team 53 mindenben segít, hogy sikeresen fel tudjak készülni, általuk a fejlődésem anyagi háttere biztosított. Valóban most már nem csak szponzori kötelék van köztünk, közös erővel azon dolgozunk, hogy a gyerekek, a sportolók, és mindenki inkább a finom Tutti Juice üdítőitalt fogyassza a káros energiaitalok helyett, ami koffeinmentes és tele van vitaminnal.

(Koós Lili és edzője, Galambos Rita. Fotó: Majoros Eszter)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás