promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Új magyar név hódítja meg Liverpoolt Szoboszlai Dominik neve mellett, merthogy minden Budapesten kezdődött a csapat himnuszával kapcsolatban
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez egy nagyon erős kulturális kötődés.

Liverpool városa nagyon sok mindenről híres, többek között a Beatles-ről is, ám Magyarországon (főleg) Szoboszlai Dominik átigazolása után legfőképpen a focicsapatáról ismerjük az angol város nevét. A csapat után pedig popkulturális értelemben is leghíresebb a Liverpool FC indulója, a You'll Never Walk Alone című szerzemény, amelynek a története bizony rengeteg kis összetevőt tartalmaz, míg az lett, amire első pillanatra gondolunk, ha meghalljuk a dallamot vagy éppen látjuk a szöveget.

Az elmúlt években is sokat foglalkoztak vele, ám az új érdeklődés közepette még annál is nagyobb a kereslet minden magyar kötődés után, amely Liverpool-ban lehet.

Talán ennél erősebbet nem is lehetne találni, merthogy a You'll Never Walk Alone előzményei Budapestig nyúlnak vissza, méghozzá addig a Molnár Ferencig, akinek a leghíresebb alkotása világszerte A Pál utcai fiúk. Az ifjúsági regény több országban is kötelező olvasmány, így például Brazíliában is.

De mégis hogy jön Molnár Ferenc a Liverpool focihimnuszához?

Molnár Ferencnek van egy híres színdarabja, amelyet 1909-ben írt. A Liliom egy tragikus, de felemelő és szívszorító történetet dolgoz fel egy szerelmespárról, akik elveszítik egymást, majd a férj (Liliom) egy napra visszatérhet a halálból, hogy jóvá tehesse kicsit azt, ami elromlott.

A mű külföldön is híres lett Benjamin Glazer fordítása után, a Broadway-en igazi világsiker lett, az ötvenes években pedig Karusszel néven film is készült belőle. Később a Karusszelben csendül fel a You'll never walk alone is először, tehát a Liliom után születik meg a dal, amely később külön életre kell a kultúra és a sport több szcénájában is.

A dalnak több szakértő szerint is hatalmas szerepe van abban, hogy a Liverpool játékosai hatalmas erőt merítenek a meccs előtt a szurkolásból, ez a dal ugyanis egyesíti az embereket. Könnyen érthető, érzelmes, és elemi erővel hat, amikor több tízezer torokból zeng a Liverpool meccsei előtt és után.

A dal történetéből pedig korábban készült egy dokumentumfilm is Németországban. Az alkotást Andre Schafer rendezte, és nagyon sokat foglalkoznak a filmben Molnár Ferenc életútjával is, csakúgy mint a Liliom című színdarabbal, hiszen minden innen indult, vagyis Budapestről. A dal végül a hatvanas években lett a csapat himnusza, miután a liverpooli származású dalszövegíró és zenész, Gerry Marsden újra feldolgozta azt. A filmben többek között ő is megszólal, látta a Karusszel című filmet, de unalmasnak tartotta addig, amíg fel nem csendült a You'll Never Walk Alone, amelyet a legzseniálisabb dalnak mondott azonnal.

És hogy mit jelent pontosan a dal szövege magyarul?

(Forrás: This is Anfield)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás