promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kikotyogták Szoboszlai Dominik titkait, ez áll a sztárfocista sikereinek hátterében
Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A titok az, hogy valójában nincs is titok. Szoboszlai Dominik menedzsere a Bran Bar Fesztivál vendége volt, itt beszélt saját munkásságáról és Magyarország legértékesebb játékosáról.

Szoboszlai Dominik nem csinál titkot abból, hogy minek köszönheti kivételes sikerét. Szorgalom, rengeteg gyakorlás és kitartás, szenvedély, és az apai szigor is hozzájárult a fiatal focista elképesztő eredményeihez. Azonban még ez sem lenne elég a felnőtt élmezőnyben való érvényesüléshez, ha nincs az embernek egy megbízható, jó menedzsere. Esterházy Mátyás azonban abszolút ilyen ember.

Az egykori kapus szívesen tesz eleget a különféle felkéréseknek, és megy el beszélgetni a munkájáról, labdarúgásról, Szoboszlai Dominikről. Nem történt ez másként idén ősszel sem, amikor Böszörményi-Nagy Gergely kérdezte Esterházyt a Bran Bar Fesztiválon arról, hogy mit keres ő és csapata egy fiatal focistában?

A bő félórás beszélgetés során rengeteg témát érintettek a beszélgető felek, mi most inkább azokat emeljük ki, amik Szoboszlai Dominikre vonatkoznak, de érdemes végighallgatni a teljes beszélgetést is. Mikor szóba jön Szoboszlai Dominik híres szorgalma, ami inkább Ronaldohoz teszi hasonlóvá Messi helyett, az emberfelettinek ható történetet Esterházy Mátyás kicsit lehozza a földre:

"Ez azért nem egy olyan út, amiben sosem voltak nehézségek, amiben nem voltak olyan időszakok, amikor ő [Szoboszlai Dominik] is tinédzser volt, megpróbálta élni a saját életét. Ő egy olyan helyzetben volt, ahol ezt csak nagyon rövid ideig tudta megtenni, mert nagyon hamar visszaigazolásokat kapott, amikor megpróbált letérni erről az útról, mert a foci egy nagyon szép sport, de abból a szempontból nagyon nehéz, hogy egy héten egyszer, de van hogy kétszer visszacsatolást kapsz a munkádról. És hogyha ezt nem tudod magas szinten végezni, akkor az edződtől is elég hamar visszacsatolást kapsz, mert leülsz mellé a kispadra."

Ez Dominikkel is előfordult, két-három fordulópont volt az életében, amikor elhitte hogy elég jó, és elég jó is volt, de még nem jutott el arra a szintre, ahova szeretett volna. Szerencséje is volt, hogy mindig olyan emberekkel dolgozhatott együtt, akik kíméletlenül beleálltak, de az ő érdekében.

Dominiknek az erre adott reakciója volt mindig nagyon jó, és azért tart most ott, ahol, mert nagyon erős reakciókat adott a nehézségekre.

A beszélgetés második részében már a közönség kérdezhette Esterházyt, és itt is volt olyan válasz, ami Dominik sikerének titkátt taglalta. Egy társadalmi mobilitást érintő kérdésre Mátyás a következőt válaszolta:

"A lényeg nem az a társadalmi osztály, ahonnan a szülő jön, hanem az, hogy mennyi időt tölt a futballal, így függ össze a szülő szakmája a gyerek sikerével. Tehát most a Szancsót nézed, vagy a Sallát, a Domit, a Sallói Danit, mindenkinek futballista az apja, mindenki minden idejét annak szentelte, hogy tudjon futballozni, ezáltal nyilván több időt töltöttek a labdával, és minden szakmában, ha sok időt töltesz a [...] hobbiddal - ez nagyon fontos, hogy a hobbiddal, ami aztán majd a szakmád lesz - tehát ha tízszer annyit töltesz mint a szomszédod, akkor valószínűleg tízszer olyan jó leszel."

Szoboszlai Dominik pedig nem véletlenül emeli ki mindig a szorgalmát, mikor a sikereiről kérdezik. A Montenegró elleni góljai sem a szerencsén múltak. Esterházy később kiemeli azt is, hogy mennyire fontos a bizalom. Ott lehet csak igazán hatékonyan dolgozni, ahol a szülő partner és válogatás nélkül el lehet neki mondani az észrevételeket és a kritikákat. Ez nem könnyű, mert sokszor a szülők nem tudnak határt húzni a saját feladatuk és a menedzser feladatai között, mert nem látják, hogy a kettő együtt működne igazán.

Az elvégzett munkában lévő nagyobb hit a legfontosabb, amit meg kellene tanulni.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás